• Niels Bakker

Achter je keuzes staan!

Net als zovelen, ben ik deze zomer afgereisd naar de zuidelijke landen van Europa. Bij een kust was een mooie rotsformatie waar twee jongens en een meisje op het punt stonden om van af te springen. Een vrij gedurfde sprong op zijn zachtst gezegd. Het tafereel werd bekeken door vele toeschouwers, maar er werd nog niet gesprongen.

Er was zichtbaar een discussie rond de sprong. Laten we de jongens voor het gemak Jan en Piet noemen en het meisje Josje. Jan leek te popelen om te springen. Hij liep al een paar keer naar de rand en speelde met het publiek dat hem luidkeels aanmoedigde. Een echte doener, een adrenaline junkie. Hij ziet de gevaren niet. Josje liep ook naar de rand maar deinste telkens achteruit. Ze leek wat bang, maar aan de andere kant wilde ze haar angst overwinnen. Josje is duidelijk te classificeren als een gevoelsmens en laat zich hierdoor leiden. Piet daarentegen kwam met allerlei argumenten waarom ze al dan niet moesten springen. Alle voors en tegens passeerden de revue. “Wat als er een onderwater stroming is of erger, rotsen?”, maar ook “Iedereen kijkt, we moeten nu wel!”. Piet was duidelijk de rationele van het stel. Uiteindelijk besluit Piet te checken of er rotsen of een stroming blijkt te zijn. Dit is niet het geval. Hij praat nog eens goed met Josje, die het nu durft. En daar gaan ze Jan, Piet en Josje hand in hand.

Maar wacht Jan, Piet en Josje springen niet.. IK spring!

Keuzes maken?!

Een keuze maken waar je achter staat, is meer dan rationeel. Het is ook emotioneel en je moet stappen maken in je handelen. Een goede balans tussen doen, denken en voelen kan je positief beïnvloeden in de keuzes die je maakt*. Je kan door een gedegen keuze bijvoorbeeld meer achter je studiekeuze of loopbaanstaan. Je voorkomt hiermee dat je uitstelgedrag gaat vertonen rond je studie. Ook kies je eerder voor een gezondere balanstussen je studie en je studentenleven. Hoe kom je tot een dergelijke keuze?

Praktische tips om tot een goede keuze te komen:

 • Schrijf eens op in je eigen woorden rond welke hoofdkeuze of situatie je geregeld piekert.

 • Schrijf daarna alle negatieve, niet opbouwende gedachten op rond dit onderwerp.

 • Welke gevoelens roept dit op (angst, somberheid, onmacht?)

 • Welk gedrag werkt dit in de hand (vermijdend of juist afleidend (ongezond) gedrag?

 • Wat zijn de gevolgen van deze keten?

Dit is je negatieve spiraal! Hierdoor kun je gaan twijfelen, vermijden, uit- of afstellen. Je gemoedstoestand wordt hier negatief door beinvloed. Je doelen bereiken wordt zwaarder.

 • Probeer nu het zelfde te doen, maar dan voor opbouwende en constructieve gedachten.

 • Welke gevoelens horen daarbij?

 • En welk gedrag?

 • Wat zijn hier de gevolgen van?

Dit is je positieve spiraal. Als je je keuze hier op baseert kun jemotivatie en doelgerichtheid vinden.

Vraag jezelf ook eens af bij welke keuze je toekomstige IK je dankbaar is. Te veel de stad in als afleiding om maar niet aan de opstapelende negativiteit en to-do lijst rond je studie te denken ? Te veel studeren om maar zeker te zijn dat je die voldoende haalt? Of dagelijkse concrete stappen zetten en jezelf bewust kunnen belonen hierop met wat je echt blij maakt? Durf risico’s te nemen, pak je uitdaging aan, maar kies voor de opbouwende optie en maak de bijbehorende stappen! Aan jou de keuze...

Niels Bakker

Student coach

*Ellis, Albert en Catharine MacLaren Rational Emotive Behavior Therapy: A Therapist's Guide (2nd Edition), Impact Publishers, 2005.

 • Wix Facebook page
 • Instagram Social Icon
 • LinkedIn App Icon
Wakker bij Bakker, student coaching, BLOG: motivatie, faalangst, perfectionisme, keuzes, doelen, piekeren, planning, assertiviteit, studiekeuze, afstuderen
SOG op onze BLOG!