• Myrthe van Stralen

Werk je pas echt gefocust en productief als de deadline nadert?

Werk je pas echt gefocust en productief als de deadline nadert? Is je masterthese inmiddels een slepend proces geworden? Heb je moeite met de grotere taken op je to-do list?

Dan kun je waarschijnlijk wel iets leren van de heer Anthony Trollope. Deze schrijver met hipsterbaard avant la lettre begreep goed hoe hij zijn lange termijn projecten op korte termijn belonend kon maken. James Clear schreef hier een inzichtelijk stuk over.

http://www.entrepreneur.com/article/250835

Kort samengevat zegt Clear: Wanneer jij op je to-do lijst een taak hebt staan die je niet op dezelfde dag of zelfs dezelfde week of maand af zult krijgen, ligt het gevaar op de loer dat je op dagelijkse basis achterblijft met een onvoldaan gevoel.

Anthony Trollope bleef productief bij het nastreven van een lange termijn doel (zo ingewikkeld als het schrijven van een boek!), door het proces dagelijks in blokken van 15 minuten op te breken. Elke 15 minuten moesten er tenminste 250 woorden op papier staan. Het stellen van deze korte termijndoelen stelde Trollope in staat om zijn progressie minutieus bij te houden, resulterende in een voldaan gevoel aan het einde van de dag, ook al was de gehele klus nog (lang) niet geklaard.

Clear stelt dat je door het inbouwen van kleine mijlpalen momentum in je effectiviteit kunt creëren. Hierdoor wordt de kans dat je je lange termijn doel bereikt aanzienlijk groter. Saillant punt dat Clear tevens noemt is dat het afronden van je eerste taak op de dag je productiviteit en effectiviteit in een versnellingsmodus kan gooien. Zo kan een simpele taak als het opmaken van je bed, of de was doen, ineens als strategie gebruikt worden om jezelf op gang te helpen!

Hoe ga jij om met lange termijn projecten op je to-do lijst? Hoe zou je deze op kunnen breken in korte termijn doelen? En hoe gooi jij je eigen productiviteit dagelijks in de versnelling? De coaches van Wakker bij Bakker helpen je graag je studententijd productief en belonend te maken!

  • Wix Facebook page
  • Instagram Social Icon
  • LinkedIn App Icon
Wakker bij Bakker, student coaching, BLOG: motivatie, faalangst, perfectionisme, keuzes, doelen, piekeren, planning, assertiviteit, studiekeuze, afstuderen
SOG op onze BLOG!