• Myrthe van Stralen

Wat zou er gebeuren als je jezelf eens een dag niet zo streng of zelfs alleen maar positief toe zou

We kennen ‘m allemaal: dat stemmetje in je achterhoofd dat z

egt dat je niet goed bezig bent, dat je een luie sufferd bent, je je paper al weken geleden af had moeten hebben, dat je dit tentamen toch echt niet gaat halen…. Constructief? Niet echt. Het risico? Je zelfspraak werkt als een zogenaamde ‘selffulfilling prophecy’, een bij aanvang foutieve inschatting van een situatie (kun je dat tentamen echt niet halen?) die nieuw gedrag oproept (ontmoedigd en gedemotiveerd) waardoor je inschatting waarheid wordt.

Wat zou er gebeuren als je jezelf eens een dag niet zo streng of zelfs alleen maar positief toe zou spreken? Lisa Evans geeft een paar nuttige tips om hier mee aan de gang te gaan, waaronder:

1) Kom er achter wat er in jouw hoofd omgaat. Noteer wat je dagelijks tegen jezelf zegt. Door je negatieve zelfspraak te identificeren, herken je in de toekomst sneller wanneer dit voorkomt.

2) Daag je genoteerde negatieve zelfspraak uit; Klopt het wat ik tegen mijzelf zeg? Weet ik het heel zeker? Is er echt niets aan te doen? Stel je voor dat het toch zou lukken! Vervang actief negatieve zelfspraak door positieve zelfspraak.

3) Probeer je zelfspraak daarbij nooit vermijdend te formuleren. In plaats van ‘stel je niet aan’ (vermijding) kan je beter tegen jezelf zeggen ‘kalmeer je’ (actie). Vermijdende formuleringen zorgen voor een onmachtsgevoel: 'Hoe dan?', terwijl actieformuleringen meer aanzetten tot handelen.

http://www.entrepreneur.com/article/252389

En voor de echte strenge negatievelingen onder ons, luister/bekijk eens:

  • Wix Facebook page
  • Instagram Social Icon
  • LinkedIn App Icon
SOG op onze BLOG!
Recent Posts
Follow Us
  • Facebook
  • Instagram
  • LinkedIn

KvK-nummer: 580.237.71, BTW-nummer NL002187569B42, IBAN code: NL81RABO0359313175

​© Copyright by Niels Bakker