• Myrthe van Stralen

Het is de dagelijkse worsteling van de gemiddelde student. Uitstelgedrag!

Lev Yilmaz maakte dit mooie filmpje uit zijn 'Tales of Mere Existence' serie over het fenomeen procrastinatie, oftewel uitstelgedrag.

Het is de dagelijkse worsteling van de gemiddelde student. Ondanks goede intenties is de 'stuff' die je voor ogen had vandaag te volbrengen, verre van 'done'. Morgen is een mythisch land waar 99% van onze productiviteit, motivatie en prestatie schuilt, zegt men wel gekscherend. Hoe kan het toch dat we niet even door de zure appel heen kunnen bijten om vervolgens optimaal te kunnen genieten van ontspanning?

1) We breken grote taken niet op in kleinere taken, stellen onszelf niet de juiste vragen en geven onszelf geen procesmatige instructies.

Vb: Je hebt een groepsopdracht. Van wie moet je materiaal aangeleverd krijgen? Wat voor spullen/kennis heb je verder nodig? Welke acties moet je ondernemen? Wat moet je concreet opleveren? Wie heeft vervolgens jouw materiaal nodig?

Schrijf je dit op en/of teken je dit uit, dan doe je aan 'proces mapping' en zo houd je veel makkelijker overzicht over je project. Bovendien geef je jezelf hiermee een heel duidelijk en activerend stappenplan.

2) We geven onszelf teveel tijd.

Als je van 's ochtends vroeg tot 's avonds laat in de UB gaat zitten, daalt je productiviteit tot beneden nul. Complimenten voor de intentie, maar niemand kan van zichzelf verwachten dat hij/zij 12 uur aaneen productief is. Dat weet je en dus gun je jezelf een almaar lager productiviteitsniveau. Lamlendigheid doet al gauw zijn intrede, en dan worden kleine verleidingen plots grote stoorzenders.

Oplossing?

De Pomodorotechniek, een tijdsmanagement techniek ontwikkeld door Francesco Cirillo. De techniek is vernoemd naar de tomaatvormige kookwekker die de heer Cirillo gebruikte om zijn gewerkte tijd te timen. De techniek gaat uit van een relatief korte aandachtsspanne. Nu is hier aardig wat onderzoek naar gedaan en het laatste woord over de gemiddelde aandachtsduur van de mens is nog niet gezegd. Sommige onderzoekers zeggen dat we door de komst van internet en social media inmiddels een kortere aandachtsspanne hebben dan een goudvis. Anderen zeggen dat dit heus meevalt. Feit is dat we onze aandachtsspanne kunnen trainen en de Pomodorotechniek is hierbij een goed startpunt.

Doorloop de volgende stappen en zie je productiviteit stijgen.

- Besluit welke taak je gaat doen - Stel een stopwatch/kookwekker in op 25 minuten - Werk aan de gekozen taak tot de wekker gaat - Neem een korte pauze - Elke vierde "pomodoro" neem je een langere pauze (tussen de 15 en 30 minuten)

Beloon jezelf in die grote pauze. Vier pomodoro's staat gelijk aan? Bedenk een voor jou geschikte bekrachtiger voor je goede werk!

  • Wix Facebook page
  • Instagram Social Icon
  • LinkedIn App Icon
Wakker bij Bakker, student coaching, BLOG: motivatie, faalangst, perfectionisme, keuzes, doelen, piekeren, planning, assertiviteit, studiekeuze, afstuderen
SOG op onze BLOG!