• Myrthe van Stralen

"...het is juist tijdens het stapsgewijs leren van nieuwe vaardigheden, dat we vaak als een kin


K. Anders Ericsson zegt dat je 10.000 uur nodig hebt om een vaardigheid tot topniveau te verfijnen. Dat klinkt pittig en het is dan ook geen wonder dat je verzuimd een nieuwe hobby op te pakken als je hier sterk in gelooft: tsja, als je er toch niet meer goed in gaat worden…

Zonde, want het is juist tijdens het stapsgewijs leren van nieuwe vaardigheden, dat we vaak als een kind zo blij en gefocust zijn en ons in een staat van flow begeven. We verliezen ons zelfbewustzijn, gevoel van tijd en omgeving en gaan volledig op in de taak voorhanden.

Nu komt de 10.000 uren regel voort uit studies naar ‘expert level performance'. Ericsson bestudeerde onder andere professionele atleten, muzikanten van wereldniveau en schaakgrootmeesters. Maar heb je eigenlijk om iets ‘aardig goed’ te leren, ook zoveel tijd nodig? Goed nieuws, zeker niet!

Leren verloopt volgens ontwikkelingspsychologen volgens een sigmoïde functie: je begint met een ‘rough start’, omdat je nog geheel incompetent bent. Alle begin is moeilijk, is het gezegde niet voor niets. Maar met slechts een beetje oefening, schiet je ontwikkeling al gauw exponentieel omhoog. Je wordt binnen afzienbare tijd aardig goed! Om voorbij ‘aardig goed’ te komen, moet er echter weer veel langer noeste arbeid plaatsvinden.

Josh Kaufman specificeert de tijd die het kost om aardig goed te worden naar 20 uur 'deliberate practice'.

20 uur, dat is niks! Dat is 45 minuten per dag, een maand lang (met wat marge). Dit zou betekenen dat je nog in van alles redelijk goed kunt worden in je leven, ondanks je drukke schema en de vele bordjes die je in de lucht moet houden!

Waar wil jij graag ‘aardig goed’ in worden? Bekijk dit TEDx praatje van Josh Kaufman voor wat inspiratie om ermee aan de slag te gaan!

  • Wix Facebook page
  • Instagram Social Icon
  • LinkedIn App Icon
SOG op onze BLOG!
Recent Posts
Follow Us
  • Facebook
  • Instagram
  • LinkedIn

KvK-nummer: 580.237.71, BTW-nummer NL002187569B42, IBAN code: NL81RABO0359313175

​© Copyright by Niels Bakker