• Myrthe van Stralen

De sleutel voor geluk zit in knopen doorhakken!

De kans is groot dat jij momenteel ergens over twijfelt. Ga je voor een taaie studie/baan met goed toekomstperspectief of kun je beter voor meer gemak in het hier en nu kiezen? Ook over dagelijkse keuzes kun je twijfels hebben: is deze Tinderchick/Tinderhunk wel leuker dan die ander? bijvoorbeeld.

https://www.ted.com/talks/barry_schwartz_on_the_paradox_of_choice?language=nl

Psycholoog Barry Schwartz omschrijft in zijn zeker niet achterhaalde TEDGlobal Talk uit 2005 de Paradox of Choice en hoe onze moderne maatschappij met haar enorm toegenomen aantal keuzes een belangrijke oorzaak is van keuzestress, ontevredenheid en verlamming.

Meer keus betekent meer vrijheid en dus meer tevredenheid, is wat men lang heeft gedacht. Maar dit blijkt niet waar en Schwartz legt haarfijn uit waarom niet: ’Everybody needs a fishbowl. Absence of some metaphorical fishbowl is a recipe for disaster.’

Hoe kunnen we het beste omgaan met al die keuzevrijheid en voorkomen we de verlammingsverschijnselen waar Schwartz het over heeft?

Kijk eens naar je persoonlijke voorkeur bij het maken van keuzes, stelt psycholoog Dan Gilbert. Vraag je de gemiddelde mens of hij of zij liever een omkeerbaar besluit of een onomkeerbaar besluit maakt, dan kiest het gros van de mensen het omkeerbare besluit. We vinden het fijn om onze opties zo open mogelijk te houden en later nog te kunnen corrigeren. We spelen graag op safe.

Het stikt hierom van de omkeerbare besluiten. Zo kopen we een zooi kleding om vervolgens driekwart terug te sturen en waar trouwen ooit het ultieme onbreekbare contract tussen twee personen was, hebben we dit heden ten dage getransformeerd tot een zeer gemakkelijk omkeerbaar besluit.

Dat op safe spelen legt ons windeieren, aldus sociale wetenschappers. Het openhouden van opties blijkt namelijk te leiden tot lagere tevredenheidsniveaus. Een voorbeeld, uit vele studies van Gilbert rond dit thema, is een experiment waarbij participanten werd gevraagd om uit een aantal opties een poster uit te kiezen voor thuis aan de muur. Proefpersonen die hun keuze nog mochten bijstellen en de poster konden inruilen in de daaropvolgende 30 dagen, rapporteerden significant minder tevredenheid met de poster, dan proefpersonen die niet konden inruilen.

Verklaring? Ons ‘psychologische immuunsysteem’ treedt in werking als we een duidelijke geen-weg-terug beslissing maken. Als we eenmaal volledig toegeven aan een bepaalde keus, stoppen we met rumineren over alle mogelijke alternatieven. Bovendien zorgt dit immuunsysteem dat we als we alternatieven

Een heerlijk effect dus! Maar dat effect treedt niet in werking als we nog onder onze keuzes uit kunnen! Dan blijven we juist vatbaar voor alle mogelijke alternatieven en draaien we onszelf horendol. Ons werkgeheugen blijkt er zelfs door te worden belast, waardoor we ook slechter kunnen gaan presteren.

Geef je psychologische immuunsysteem de kans en bescherm jezelf tegen oneindige keuzemogelijkheden. De sleutel voor geluk zit in knopen doorhakken! Gelukkig en succesvol in je studie of baan word je pas als je er volle bak achter gaat staan.

Voor hulp bij het maken van keuzes rond je studie: Kom vooral langs bij Wakker bij Bakker. Wij helpen je graag bij het maken van een weloverwogen, onomkeerbaar besluit.

  • Wix Facebook page
  • Instagram Social Icon
  • LinkedIn App Icon
SOG op onze BLOG!
Recent Posts
Follow Us
  • Facebook
  • Instagram
  • LinkedIn

KvK-nummer: 580.237.71, BTW-nummer NL002187569B42, IBAN code: NL81RABO0359313175

​© Copyright by Niels Bakker