• Myrthe van Stralen

Een appèl aan onze 'common sense'

Wat hebben Freek Vonk, Bear Grylls en wijlen Steve Irwin met elkaar gemeen? Juist! HEAPS OF ENERGY!!!!!

Het is een kip of het ei verhaal, maar goed mogelijk bestaat er een verband tussen de tijd die deze mannen in de natuur doorbrengen en de bergen energie die ze tentoonspreiden.

Een vriendin (fervent natuurenthousiast en o.a. bergbeklimmer) wees facebookvrienden van de week op het volgende artikel over Richard Louv van Koos Dijksterhuis in het NRC: 'Hutten bouwen is het beste medicijn'.

Louv (journalist en auteur) kwam op het 'natuurtekortsyndroom' om de mogelijke negatieve consequenties voor onze gezondheid te beschrijven als resultaat van minder bewegen in en in contact staan met de natuur. Louv stelt dat aandachtsstoornissen, obesitas, afname van creativiteit en toename van depressie geassocieerd zijn met natuurtekort in de jeugd.Louv stelt daarbij dat natuur geconcentreerder maakt en tevredener en haalt relevant onderzoek aan.

Nu kunnen we hier die onderzoeken gaan bespreken, maar Louv doet vooral een appèl aan onze 'common sense':

De mens is niet geevolueerd om in een hokje te zitten. Het gros van haar tijd op aarde heeft de mens buiten in de natuur gespendeerd. Pas de laatste decennia zijn we vooral binnenzitters geworden. Een gevaarlijke ontwikkeling waarvan we de repercussies volgens Louv al waarnemen in de vorm van toenemende psychische kwalen.

Nu zijn de wintermaanden ook nog eens typische 'binnenzit- maanden'. Mocht jij je op dit moment compleet uitgeblust voelen, dan zou Wakker bij Bakker je, puur vanuit deze common-sense, adviseren de kerstdagen met familie en vrienden eens flink de natuur in te gaan. Ga wandelen in het bos, bouw een hut en neem een nieuwjaarsduik. Haal de Freek Vonk in jezelf naar boven en zie je energie weer toenemen!

Geniet van de kerstdagen!

http://vorige.nrc.nl/krant/article1836490.ece

  • Wix Facebook page
  • Instagram Social Icon
  • LinkedIn App Icon
SOG op onze BLOG!
Recent Posts
Follow Us
  • Facebook
  • Instagram
  • LinkedIn

KvK-nummer: 580.237.71, BTW-nummer NL002187569B42, IBAN code: NL81RABO0359313175

​© Copyright by Niels Bakker