• Myrthe van Stralen

Het Twintigersdilemma


I wonder sometimes About the outcome Of a still verdictless life ….

Why Georgia – John Mayer

‘Am I living it right?’ John Mayer vangt ‘het twintigersdilemma’ (a.k.a. quarter life crisis; de fase tussen ons 17e en 35e levensjaar waarin men veel stress ervaart rond de eigen keuzes des levens) voortreffelijk in deze songtekst.

Ben je wel goed bezig? Jaag je wel de juiste droom na? Kom je straks daar uit waar je uit wil komen? Die stress rond het maken van keuzes komt voort uit de realisatie dat je je eigen pad moet uitstippelen. Je ouders kijken niet langer continu over je schouder mee en dat heeft zo zijn voordelen, maar het voelt voor sommigen ook geïsoleerd en eenzaam. Bovendien kun je je ouders niet langer de schuld geven van jouw sores, en dat is ook een bittere pil om te slikken…

Bepaalde factoren zijn van invloed op de intensiteit van je stressgevoelens in deze levensfase. Verwachtingen vanuit je omgeving (e.g.: zijn vrienden en familie streberig/’succesvol’?), de prestatiegerichte maatschappij (e.g.: moet je een hoge functie en groot huis bemachtigen om als succesvol beschouwd te worden?) en het hebben van veel keuzemogelijkheden (e.g.:kun je na je vakopleiding/studie nog veel kanten op?). Bovendien worden (dreigende) werkloosheid en de keus van het carrièrepad ook vaak genoemd als typische factoren van stress in de quarter life crisis voor jong volwassenen.

Nu zal je denken: In deze tijden van mogelijkheden, werkloosheid en met onze maatschappelijke norm van succes, is de gemiddelde Nederlandse student dus gedoemd tot stress, misère en depressie! We zien inderdaad veel studenten met gevoelens van verlorenheid, angst, eenzaamheid en verwarring en uit recente cijfers van onderzoek naar burnout onder Nederlanders (CBS en TNO) blijkt dat 25-35 een hoog vertegenwoordigde leeftijdsgroep is.

Wat kan jij hier tegen doen?

1) Realiseer je dat je zélfs in deze ‘maakbare tijden’ niet alle controle hebt over de uitkomst van je keuzes. En dat is ok. Ervaar dat er vrijwel altijd een nieuwe kans voorbij komt, ook als je de afgelopen tijd kansen niet succesvol hebt kunnen benutten. 2) Analyseer je zelfspraak en je gedachten. Is de volgende stap echt zo allesomvattend belangrijk? Mag die volgende baan niet een stapje onder je kunnen zijn? Is het echt zo vreselijk dat je je volgende stap nog niet geheel helder heb? Doe dit actief en voel je stresslevels minder worden.

3) Hak knopen door waar je kan. Er is niets zo stressvol als al je opties openhouden. Bepaal een doel en pin dat vast. Wanneer we een definitieve keus maken, gaan we achter onze keus staan (blijkt uit onderzoek, zie eerdere blog) en wordt het makkelijker om onze energie te mobiliseren. Je staat niet langer geparkeerd, maar gaat stappen zetten richting je doel.

4) Waar men meer bordjes in de lucht houdt, sneven er een paar. Teveel doelen/bordjes? Kijk of je kunt minderen. Zo niet? Dan zul je moeten accepteren dat het niet perfect kan. Ook wel eens prettig.

5) Voel je je al langere tijd emotioneel en fysiek leeggelopen? Slaap je slecht en voel je je opgejaagd? Zoek dan hulp en praat er over. Kom vooral eens op kennismakingsgesprek bij Wakker bij Bakker dan analyseren we de ernst van je klachten.

  • Wix Facebook page
  • Instagram Social Icon
  • LinkedIn App Icon
Wakker bij Bakker, student coaching, BLOG: motivatie, faalangst, perfectionisme, keuzes, doelen, piekeren, planning, assertiviteit, studiekeuze, afstuderen
SOG op onze BLOG!