• Myrthe van Stralen

FOMO: The Fear of Missing Out

Er lijkt een FOMO-epidemie gaande. Een grote groep mensen zegt last te hebben van de angst iets te missen als ze het een doen en hierdoor iets anders moeten laten. Stel je voor dat je die awesome ervaring zou missen!!

FOMO heeft, los van de angst die het genereert, nog een drietal negatieve consequenties:

1) We zitten minder in het moment en 'disconnecten' van situatie en de mensen met wie we op dat moment zijn ( ik zit nu wel hier, maar daar is het vast veel leuker, dus ik check veel mijn whatsapp om de filmpjes van die andere situatie in de gaten te houden)

2) We genieten minder van het hier en nu ( hoe zal het daar zijn, mis ik iets, hoe kom ik daar?! )

3) Het weerhoudt ons van het bereiken van onze doelen ( ik wil naar dat feestje en die borrel, aiiii ik had ook een tentamen)

Natuurlijk hebben we flink wat kanalen tegenwoordig die op FOMO aansturen (daar heb je 'm weer: social media). Maar Bobby Mook geeft in zijn TEDx niet toe aan de notie dat FOMO hedentendage vaker voorkomt dan vroeger.

Hij stelt dat de oorsprong van FOMO in de menselijke worsteling met het beantwoorden van een paar essentiële vragen zit, en dat die vragen er altijd zijn geweest en altijd zullen zijn.

Hoe kunnen we dan het best met FOMO omgaan?

Leer je FOMO te begrijpen. 'Overconnect' je? Dan zit daar vaak een grotere behoefte achter. Vraag je af waarom je aan het overcompenseren bent.

Zie ook vooral de functionele kant van FOMO, want het is hierdoor dat we veel prosociaal gedrag laten zien en de beste versie van onszelf ten tonele brengen!

Merk je dat je veel moeite hebt met het filteren van alle mogelijkheden en leuke dingen ten behoeve van je studie? Kom langs voor een kennismakingsgesprek bij Wakker bij Bakker!

  • Wix Facebook page
  • Instagram Social Icon
  • LinkedIn App Icon
SOG op onze BLOG!
Recent Posts
Follow Us
  • Facebook
  • Instagram
  • LinkedIn

KvK-nummer: 580.237.71, BTW-nummer NL002187569B42, IBAN code: NL81RABO0359313175

​© Copyright by Niels Bakker