• Amanda Tjoa

Ga jij dit jaar jouw doelen halen?


Ik ga meer sporten dit jaar en gezonder eten. Eerder aan mijn tentamenstof beginnen, minder SOGgen, minder vaak dronken in de kroeg staan en meer sparen. De meeste studenten zitten vol goede voornemens. Uit onderzoek van John Nocross blijkt dat het in de meeste gevallen mensen niet lukt om goede voornemens vol te houden. Om van plannen naar resultaten te gaan moet bepaald gedrag plaatsvinden. Waarom is het zo lastig om je eigen gedrag op termijn te veranderen?

Een groot deel van ons gedrag is onbewust en automatisch. Misschien loop je wel eens langs de koelkast en trek je hem open zonder dat je trek hebt. Misschien vraag je jezelf onder douche wel eens af of je nou wel of niet je haar al gewassen hebt. Dit zijn voorbeelden van automatisch gedrag. Het is handig dat je niet meer over alle details na hoeft te denken, waardoor je meer tijd overhoudt voor de belangrijke dingen. Zo vormt dit automatische gedrag gewoontes die ons dagelijks leven voor een groot deel bepalen. Het automatische gedrag wordt versterkt door alles wat direct goed voelt en afgeremd door wat hier en nu vervelend voelt. Je weet natuurlijk wel dat een uurtje eerder opstaan om in de UB te studeren op den duur je een goed gevoel zal geven, maar de eerste keren dat jezelf er heen sleept kost dit vaak veel moeite. Moeite die je na een paar keer niet meer neemt. En als je in het kader van gezond eten dan ook geen snacks meer uit de kantine haalt en geen repen chocola naar binnen werkt, geeft dit geen goed gevoel. Hoe kan je een gedragsverandering op lange termijn vol houden?

Er zijn verschillende methoden om een gedragsverandering zo haalbaar te maken. Gemiddeld heeft men zes weken nodig heeft om een verandering als een gewoonte te ervaren, waarna je er dus minder bij nadenkt en de moeite om dit vol te houden afgenomen is.

• Om jezelf een nieuwe gewoonte aan te leren is het belangrijk om beloningen in het vooruitzicht te stellen op kort termijn.

• Maak de verandering zo concreet mogelijk. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de SMART methode (Specifiek Meetbaar, Acceptabel, Realistisch en Tijdsgebonden).

• Schrijf een brief aan jezelf over de gewenste verandering en hang deze in het zicht. Vertel je omgeving over je plannen om te veranderen. Hierdoor ga je jezelf meer verbonden voelen aan je doel en voel je meer belang om jou woord na te komen.

• Ook coaching kan helpen bij het aanleren van nieuwe gedragingen. Wakker bij Bakker student coaching kan helpen je nieuwe (studie) gewoonte vol te houden. Voor meer info over het managen van je eigen gedrag kun je het boek Dromen Durven Doen van Ben Tiggelaar raadplegen.

  • Wix Facebook page
  • Instagram Social Icon
  • LinkedIn App Icon
SOG op onze BLOG!
Recent Posts
Follow Us
  • Facebook
  • Instagram
  • LinkedIn

KvK-nummer: 580.237.71, BTW-nummer NL002187569B42, IBAN code: NL81RABO0359313175

​© Copyright by Niels Bakker