• Brigitte Brouwers

Als je het echt wilt, krijg je die baan wel?!


“Het geheim van succes is in eerste instantie: er klaar voor zijn” (Henry Ford)

Yes, je bent afgestudeerd! Nu op zoek naar die droombaan, want daar heb je ten slotte al die tijd zo hard voor gewerkt. Als je geluk hebt, kun je misschien blijven hangen bij je stage adres, maar zo niet, dan moet je jezelf klaarstomen voor een of meerdere sollicitatieprocedures! Een spannende, maar ook onzekere tijd.

De economie in ons land krabbelt langzaam weer op en na een periode van hoge werkloosheid zijn er de laatste tijd gelukkig weer meer vacatures te vinden. Toch liggen ze nog steeds niet voor het oprapen en kun je tegen lastige sollicitatieprocedures oplopen met vele mede-sollicitanten die allemaal azen op de baan die jij voor ogen hebt. Hoe ga je hier nu mee om? En hoe kan je je kansen op de arbeidsmarkt vergroten?

Een goede voorbereiding is het halve werk en dat geldt zeker ook voor solliciteren. De volgende stappen kunnen je helpen bij het vinden van jouw droombaan:

1) Competenties en kwaliteiten Ga bij jezelf na waar jouw competenties en kwaliteiten liggen, waar ben je goed in? Dit hangt natuurlijk mede af van de opleiding die je hebt gedaan, maar ook van je persoonlijkheid en interesses. Vraag vrienden, familie of collega’s naar wat zij typische competenties van jou vinden.

2) Wat wil je? Wat vind je leuk om te doen en waar haal je energie uit? Welke baan zou goed bij jou passen? Een beroepskeuzetest kan je helpen dit helder te krijgen. Hierdoor kun je gerichter solliciteren naar een functie die aansluit bij jouw capaciteiten en wensen. Dit zal het snelst tot succes leiden. Bovendien zal jij het in deze functie beter naar je zin hebben en beter presteren!

3) Personal branding Promoot jezelf op online netwerksites zoals LinkedIn en Facebook om je zichtbaar te maken voor potentiele werkgevers. Laat zien wie je bent, wat je kwaliteiten zijn en wat jij voor een opdrachtgever kunt betekenen.

4) Vacatures zoeken Vacatures kan je vinden op online vacaturebanken, in kranten en tijdschriften en via LinkedIn. Daarnaast kan je contact opnemen met een recruiter of uitzendbureau. Mocht je op dit moment werkloos zijn, dan zou ook het UWV je kunnen helpen. Echter, de meeste vacatures worden tegenwoordig via-via vervuld, dus een groot (online) netwerk is van belang!

5) CV en sollicitatiebrief Tips en formats voor je CV en sollicitatiebrief zijn online te vinden. Afhankelijk van de vacature waar je op solliciteert kun je deze aanpassen aan de gevraagde vaardigheden en competenties van de opdrachtgever. Wees enthousiast en proactief!

6) Het gesprek In sollicitatiegesprekken worden vaak standaard vragen gesteld, voorbeelden hiervan zijn online te vinden. Bereid je goed voor op deze vragen en gebruik de STARR methode: Situatie, Taak, Activiteiten, Resultaat en Reflectie, om situaties uit het verleden te beschrijven.

7) Tests Tijdens sollicitatieprocedures kunnen tests worden gebruikt. Voorbeelden hiervan zijn een intelligentietest, persoonlijkheidstest, competentietest en een kerntyperingstest. Door middel van voorbereidende coaching kan zelfinzicht vergroot worden op het gebied van je talenten, valkuilen en ontwikkelingsmogelijkheden.

8) Omgaan met afwijzing Op één vacature reageren meestal veel sollicitanten, wat helaas betekent dat de kans op afwijzing, hoe goed je ook bent voorbereid, groot blijft. Een afwijzing is erg vervelend en kan demotiverend werken. Hoe kan je jezelf nu blijven stimuleren toch door te zetten? Ga na waarom je bent afgewezen en haal hier lering uit voor volgende sollicitaties. Zoek sociale steun bij vrienden, familie of lotgenoten en houd je doel voor ogen. Misschien lukt het niet meteen, maar stap voor stap kom jij ook dichter bij die baan!

Loop jij vast bij het vinden van jouw droombaan? Bij Wakker bij Bakker kunnen we je helpen om de kansen voor het vinden van jouw ideale baan zo groot mogelijk te maken. Voor meer informatie ga naar wakkerbijbakker.nl!

  • Wix Facebook page
  • Instagram Social Icon
  • LinkedIn App Icon
SOG op onze BLOG!
Recent Posts
Follow Us
  • Facebook
  • Instagram
  • LinkedIn

KvK-nummer: 580.237.71, BTW-nummer NL002187569B42, IBAN code: NL81RABO0359313175

​© Copyright by Niels Bakker