• Myrthe van Stralen

Hoe Maak je een (Studie)Comeback naar het voorbeeld van Rafael Nadal

Is dit studiejaar hopeloos geflopt? Zat je succes dit jaar louter in het recordaantal bierpullen dat je achtereen wist weg te tikken? Kun je niet op vakantie door het grote aantal herkansingen dat zich heeft opgestapeld? Dan wordt het tijd voor jouw comeback!

Een goede comeback op studievlak kan best wat voeten in de aarde hebben. Een rolmodel en/of iemand die bezig is met een eigen comeback kan je helpen geïnspireerd en gemotiveerd te blijven tijdens dit proces. Volgens Wakker bij Bakker is de tennisser Rafael Nadal het perfecte rolmodel voor jouw comeback.

Waarom vraag je je af?

Rafael Nadal maakte in 2015 wat betreft tennisprestaties een moeilijk jaar door. Media omschreven zijn verminderde prestaties als een ‘vrije val’. Zoals Nadal zelf realistisch aangaf viel die vrije val alleszins mee: zijn laagste tussentijdse ranking dat jaar was positie 10 op de wereldranglijst, en hij eindigde het jaar met een 5e positie. Media schreven uitvoerig over hoe hij waarschijnlijk nooit meer terug zou keren in de top drie. Maar Nadal is momenteel druk bezig zich te revancheren, heeft onlangs twee prachttitels veroverd (Monte Carlo en Barcelona) en is nu in Madrid hard op weg naar een derde.

Wat kunnen we van zijn comeback-proces opsteken?

1) Eigenaarschap is key

Media claimden lang dat de uitblijvende prestaties lagen aan de coach van Nadal. Artikelen met titels als ‘Why it’s time for Rafa to add a new coach’ schoten als paddenstoelen uit de grond. Maar Rafa gaf niemand anders dan zichzelf de schuld van zijn prestaties en bleef trouw aan zijn coach.

"Without Toni (coach), none of this would've been possible. I feel very fortunate to have someone from my family be my coach. For me, it's a big advantage" - Rafa Nadal

Take-home message: Neem verantwoordelijkheid over de situatie. Jij bent kapitein van je eigen schip, zet je de koers fout in dan is dat jouw verantwoordelijkheid en dus niet die van hoogleraren met gekke studiestof en wazige tentamenvragen. Een prettige bijkomstigheid van je eigen verantwoordelijkheid nemen is dat wanneer je het eenmaal goed doet, dit ook volledig jouw eigen verantwoordelijkheid is en dus mag je extra trots zijn.

2. Wens geen schone lei, maar leer van je fouten

Nadal is niet bang om zijn eigen fouten te erkennen en te evalueren. Een van zijn quotes over een verloren wedstrijd tegen Fabio Fognini tijdens de US Open 2015:

‘The good thing is I am not playing terrible matches like I did at the beginning of the season. When I am losing, I am losing because the opponents beat me, not because I lose the match, as I did a lot of times at the beginning of the season. That's an improvement for me, so I have a base now. That is a start. I know what I have to do and I going to work on it." - Rafa Nadal

Ja, er zijn wat dingen dit studiejaar misgegaan en het is pijnlijk en soms zelfs eng om dit onder ogen te komen. Toch zit in wat er mis ging belangrijke informatie. Stop met excuses maken en je kop in het zand steken en schrijf op waar het mis ging voor jezelf. Leer van je fouten. Als je een tentamen niet hebt gehaald: waar ging het mis, wat was het probleem? Was het overmatig studeren, bevriezen/dichtklappen wegens teveel stress of waren er te grote afleiders? Was je relatie verbroken of had je net ruzie met een goede vriend/vriendin? Stippel uit hoe je dit in het vervolg dit soort situaties beter gaat managen. Vraag jezelf deze vragen zonder jezelf te veroordelen om de antwoorden.

3. Verwacht niet een instant ommezwaai, maar verwacht kleine verbeteringen ten opzichte van je eerdere prestaties

The last part of the season is important. I want to finish feeling better than when I started,” - Rafa Nadal

‘He’s really improving, so I don’t know if his game will be back this season, but I believe Rafa will be very good again in 2016’ – Toni Nadal

Omdat je net als Nadal niet in een keer weer daar zult zijn waar je wil zijn, is het belangrijk om het proces naar je studiedoel toe zo belonend mogelijk te houden. Wanneer jij je vergelijkt met studiegenoten die verder zijn dan jij werkt dat frustrerend. Iedere stap die je zet lijkt niet groot genoeg. Waar jij je op dit moment het best op kunt focussen is op elke dag kleine verbeteringen aanbrengen in je dagelijks leven. Zie de stapsgewijze progressie en wees trots op kleine verbeteringen. Als je dit volhoudt kom je er vanzelf!

Bottom-line: Vallen en opstaan hoort erbij, maar jij bepaalt hoe gracieus en behendig je dat doet!

Wil je wat extra ondersteuning bij je comeback? Meld je aan voor een kennismakingsgesprek op www.wakkerbijbakker.nl!

  • Wix Facebook page
  • Instagram Social Icon
  • LinkedIn App Icon
Wakker bij Bakker, student coaching, BLOG: motivatie, faalangst, perfectionisme, keuzes, doelen, piekeren, planning, assertiviteit, studiekeuze, afstuderen
SOG op onze BLOG!