• Brigitte Brouwers

Op de golven van het leven


Life is a series of natural and spontaneous changes. Don't resist them - that only creates sorrow. Let reality be reality. Let things flow naturally forward in whatever way they like. Lao Tzu

Er zijn van die dagen.. dat je wakker wordt en een keuken aantreft die onder de muizenpoep ligt, dat je wilt gaan wandelen met een huilende baby en de wielen van je wandelwagen lek blijken te zijn, of dat je trein net voor je neus wegrijdt..

Ondanks dat ik het helemaal niet wil, verpesten dit soort momenten vaak, al is het tijdelijk, mijn humeur. WAAROM?, vraag ik mezelf af.. Ik word er boos, geïrriteerd en moedeloos van. Niet de beste manier om te reageren weet eenieder uit ervaring, de situatie wordt er alles behalve beter van. Maar hoe kunnen we deze momenten dan te lijf gaan? Zijn er andere manieren om er naar te kijken?

Het leven is als een natuurlijke golfbeweging van ups en downs. Niemand is altijd volmaakt gelukkig, hoe goed we het ook voor elkaar hebben. En dat moeten we ook helemaal niet willen, blijkt, want het contrast in ons leven zorgt dat we ook daadwerkelijk geluk kunnen ervaren. Een hoog cijfer halen geeft bijvoorbeeld meer geluk als je ook wel eens gezakt bent voor een examen en een relatie betekent meer als je ook eenzaamheid hebt gekend. Wetende dat deze downs meer betekenis aan ons leven geven lijkt een vervelende gebeurtenis al een stuk minder erg, al zeg ik het zelf!

Wat we verder kunnen doen wanneer we te maken hebben met een tegenslag is het volgende: GO WITH THE FLOW!

• Accepteer wat het leven je geeft, we hebben nou eenmaal niet alles in de hand en het zal niet precies zijn zoals je in je hoofd hebt. Hoe dan ook, er zullen ups èn downs op je pad komen.

• Wees je je bewust van je negatieve emoties. Je kan niet iets veranderen zonder je je bewust te zijn van wàt je wilt veranderen, dus dit is een erg belangrijke stap!

• Adem bewust in en uit en kom tot rust. Hoe je dit kunt doen zie op je op het volgende filmpje:

• Zie hetgeen je overkomt in perspectief, hoe erg is het over een week, over een maand of over een paar jaar? Grote kans dat het dan allemaal wat minder belangrijk lijkt.

• Lach om de absurditeit van de situatie. Dit helpt je los te komen en voorkomt dat je in de ellende blijft hangen.

• Plan voor jezelf evaluatie momenten in om nog eens na te gaan hoe je met bepaalde situaties om bent gegaan, daar leer je van.

• Hoe fijn het ook zou zijn als anderen zouden doen wat jij wilt, dat kun je helaas niet van ze verwachten. Realiseer je dat.

• Accepteer verandering en imperfectie. De wereld verandert constant en onze plaats verandert daar in mee. De wereld zal nooit ‘’perfect’’ zijn; goed is goed genoeg!

• Uiteraard kan je wel proberen de wereld als ‘’perfect’’ te zien met al zijn chaos en verandering.

“I accept chaos. I am not sure whether it accepts me.” – Bob Dylan

Betekent dit nu dat het leven ons overkomt? Dat we er zelf helemaal geen invloed hebben en we er maar mee moeten dealen? Ja en nee: Veel situaties die ons overkomen zijn niet echt te beïnvloeden, maar we kunnen wel leren van ons verleden en anticiperen op wat er eventueel komen gaat. We kunnen bijvoorbeeld sparen voor mogelijk financieel mindere tijden, we kunnen leren van onze sociale conflicten en we kunnen anders leren kijken naar tegenslagen.

Mocht jouw flow in het leven niet zo zijn als je zou willen, laat het ons weten en wij helpen je graag verder bij www.wakkerbijbakker.nl

  • Wix Facebook page
  • Instagram Social Icon
  • LinkedIn App Icon
Wakker bij Bakker, student coaching, BLOG: motivatie, faalangst, perfectionisme, keuzes, doelen, piekeren, planning, assertiviteit, studiekeuze, afstuderen
SOG op onze BLOG!