• Amanda Tjoa

Zou mijn studie wel eens wakker liggen van mij?

Misschien ken je het wel, ’s nachts lig je in bed en vraag jij jezelf af; heb ik wel de juiste richting gekozen? Ben ik wel goed bezig? Je bent niet de enige. De meeste Nederlanders liggen regelmatig wakker zo blijkt uit onderzoek.

Misschien sta je wel voor de beslissing welke studie je gaat kiezen. De druk op studiekiezers is groot, want een verkeerde keuze levert zowel op carrière gebied als financieel nadelige gevolgen op. En daar lig je dan, midden in de nacht in bed, nu doe je zeker geen oog meer dicht.

Maar wat levert het piekeren ons op? Maak je betere keuzes door te piekeren?

Waarschijnlijk niet. Uit een studie uit 2008 uitgevoerd door Yale en California University toont aan dat piekeren zowel leidt tot gezondheidsrisico’s als slechtere keuzes en oplossingen. Piekeren wordt geassocieerd met negatieve gedachten en minder oplossingsgericht denken (lees meer). Piekeren heeft dus niet alleen geen zin, het werkt ook nog eens nadelig. Maar alleen het besef dat het geen zin heeft is meestal niet genoeg om ermee te kunnen stoppen. Tijdens het piekeren, kun je jezelf afvragen of je probleem op dit moment direct een oplossing nodig heeft. Het antwoord is dan in de meeste gevallen nee, tenzij je jezelf in een levensbedreigende situatie bevind. Maar hoe ga je dan wel om met je studiekeuze probleem?

Door het keuze aanbod te vergroten zijn kiezers achteraf minder tevreden over de gemaakte keuze (Schwartz, 2004). Dit komt door het besef dat vanuit zo veel mogelijkheden, er waarschijnlijk wel een betere optie was geweest. De verantwoordelijke voor de eventueel foutieve keuze ben jij zelf. Er is een groot aanbod in opleidingen, wat de keuze niet makkelijker maakt. Maar wat als je heel veel verschillende studies interessant vindt?

Het huidige opleidingsklimaat is gericht op specialisten. Personen met een vakgebied, dat ze tot in de puntjes kennen. Het doen van meerdere studies wordt lastiger, er is krapte op de arbeidsmarkt, dus het najagen van dromen en uitproberen van studies om te vinden wat bij je past lijkt onverstandig. Het lijkt een tijd voor duidelijke keuzes. Dit is niet altijd zo geweest. In de renaissance werd de ideale mens gezien als iemand met kennis over verschillende disciplines. Denk aan de Uomo Universalis, die zowel atletische als kunstzinnige maar ook verschillende verstandelijke bekwaamheden bezat.

Je hoeft je geen zorgen te maken als er misschien niet een ware roeping voor jou is weggelegd. Het heeft ook voordelen om een breed interesse gebied te hebben. Sommige coaches gebruiken hier het woord ‘mulitpotentialite’ voor. Voordelen voor deze mensen zijn onder andere:

1) Innovatie: vaak komt dit voor op de het gebied waar twee vakgebieden elkaar kruizen. Multipotentialites krijgen de kans om op deze gebieden te opereren.

2) Snel leren: door grote nieuwsgierigheid naar nieuwe dingen, maar ook door het al vaker hebben leren vallen en opstaan bij het verkennen van een nieuw domein.

3) Aanpassingsvermogen: door je in verschillende vakgebieden te manifesteren leer je met flexibiliteit jezelf aan te passen aan verschillende eisen die gesteld worden.

Zoals de Dalai Lama zei: “Als het probleem niet op te lossen is, heeft het geen zin om je zorgen te maken. Als het probleem wel op te lossen is, helpt zorgen maken niet.”

Mocht je na het lezen van de blog nog steeds niet kunnen slapen, neem dan de volgende ochtend nog contact op met een van onze coaches (ook voor hulp bij studiekeuze). Welterusten!

  • Wix Facebook page
  • Instagram Social Icon
  • LinkedIn App Icon
SOG op onze BLOG!
Recent Posts
Follow Us
  • Facebook
  • Instagram
  • LinkedIn

KvK-nummer: 580.237.71, BTW-nummer NL002187569B42, IBAN code: NL81RABO0359313175

​© Copyright by Niels Bakker