• Brigitte Brouwers

Studeren met mooi weer, hoe doe je dat?

Eindelijk, het is lente! De bomen zijn weer groen, het gras is lekker zacht en de zon schijnt volop. Al is het alweer een paar jaar geleden, ik weet het nog zo goed. Wij hadden een heerlijke tuin bij onze faculteit met een groot grasveld waar je hele middagen lekker met je vrienden/studiegenoten kon liggen zonnen. Kantine ernaast voor het lekkers, telefoon voor muziek, het was fantastisch!

Toeval of niet, meestal vielen de eerste mooie zomerse dagen samen met een tentamenperiode, wat een gigantisch dilemma met zich meebracht: leren of chillen? Vaak deden we een poging het te combineren, dan lagen we met onze boeken in de zon. Lukte niet uiteraard. We werden loom van de zon en de gezelligheid won het van die saaie dikke pillen.

Aan het eind van de dag had ik vaak een schuldgevoel, ik had mijn dag niet besteed zoals ik eigenlijk had gewild. Daarnaast kreeg ik er ook stress van; waar moest ik de tijd vandaan halen om toch nog goed voorbereid bij mijn tentamen te verschijnen? En wat nu als het morgen weer zo lekker weer zou worden? Hoe zou ik me er in hemelsnaam toe kunnen zetten om toch gewoon te kunnen gaan studeren?

Wat bleek? Ik dwaalde af in een negatieve spiraal. Mijn gedachten over mijn presteren waren negatief, mijn gevoel hierover was ook negatief, ik gaf mezelf de schuld en kreeg stress. Deze gedachten en gevoelens hadden weer gevolgen voor mijn gedrag de volgende dag, ik was een stuk minder gemotiveerd om te gaan leren. De kunst is dus voor jezelf een positieve spiraal of flow te creëren. Zorg ervoor dat je positief kunt terugkijken op je dag, houd je aan je planning en zorg dat je je (sub-)doelen haalt. Je zult zien, je bent dan een stuk gemotiveerder èn productiever! Zie afbeelding.

Hieronder een aantal tips om de mooie dagen van dit jaar zowel studiegerelateerd als behoefte-volgend goed door te komen:

- Kom er voor jezelf achter wanneer jouw piekmoment is qua studeren. Is dat in de ochtend, de middag of de avond? In het algemeen neem je ’s ochtends de meeste stof op. Op mooie dagen zou je er dus voor kunnen kiezen vroeg op te staan en ’s ochtends aan de slag te gaan. Als het dan na de middag echt lekker warm wordt, kan jij van de zon genieten!

- Om genoeg te hebben aan halve dagen studeren is het uiteraard wel noodzakelijk dat je op tijd begint en een goede planning hebt. Maak een duidelijk to-do-list en houd je daar ook aan. Anders ben je waarschijnlijk gedoemd vlak voor je tentamen hele dagen achter je bureau te zitten...

- Zorg voor een koele, lichte studieplek waar zo min mogelijk afleiding is, waar je in een actieve houding kunt zitten en je je goed kunt concentreren. Ik ging bijvoorbeeld altijd naar de universiteitsbibliotheek. Iedereen zat er in hetzelfde schuitje, wat mij ook de motivatie gaf te gaan studeren.

- Zorg voor lekkere (bij voorkeur gezonde) hapjes en verfrissende drankjes op je bureau, dan heb je niet constant een reden om je plek te verlaten en kan je gefocust aan de slag.

- Neem ook regelmatig even pauze en geniet dan van het mooie weer. Haal een ijsje, een drankje en zit in de zon. Hierdoor laad je weer op voor je volgende studeersessie en heb je niet het gevoel dat je de mooie dag helemaal mist.

- En als je dan voor de middag besloten hebt vrije tijd voor jezelf in te plannen, geniet hier dan ook 100% van! Ga niet lopen malen over wat je allemaal nog moet doen voor je tentamen. Dat is zonde van je middag, want funest voor je geluksgevoel op dat moment. Een goede planning hierbij is natuurlijk wel essentieel, dit verkleint namelijk de kans dat je gaat lopen piekeren.

Mocht je het lastig vinden een goede planning voor jezelf te maken of je hier aan te houden, wij helpen je graag verder! Zie wakkerbijbakker.nl voor meer informatie.

  • Wix Facebook page
  • Instagram Social Icon
  • LinkedIn App Icon
Wakker bij Bakker, student coaching, BLOG: motivatie, faalangst, perfectionisme, keuzes, doelen, piekeren, planning, assertiviteit, studiekeuze, afstuderen
SOG op onze BLOG!