• Myrthe van Stralen

Slaapproblematiek; Is slapen niet meer sexy of zijn we het ontleert?


Heb je goed geslapen vannacht?

Onlangs kopte De Correspondent: ‘Slaap heeft een imagoprobleem’. Dat slapen niet ‘hot’ is, klinkt aannemelijk. De ‘rust, reinheid en regelmaat’ van toen staat immers haaks op de ‘fear of missing out’ van nu. Vroeger was je goed bezig als je keurig binnen de lijntjes en gezette tijden leefde, nu halen we ons succesgevoel uit een roeriger bestaan. Een resultante van dit ‘imagoprobleem’ is dat velen van ons goed (in)slapen ontleert zijn.

Ook de gemiddelde student ontkomt niet aan slaapproblematiek en ligt doorgaans met een laptop en mobiele telefoon in bed voor afleiding van zijn/haar drukke gedachten. En dat die heftig flitsende schermen je eigenlijk ver weg houden van slaperigheid, is iets wat je rationeel wel weet, maar waar je doorgaans weinig gedragsmatige consequenties op laat volgen. Dan maar aan de slaappillen! Het risico dat je psychisch en fysiek afhankelijk wordt van die pillen, neem je voor lief. Voor je het weet hangt er een gespannen sfeer om dat hele inslapen, en mijd je het liever zo lang mogelijk.

Conclusie is dat we wat inslapen betreft meer aan symptoombestrijding doen dan dat we het probleem bij de wortel aanpakken. Dat kan beter! Maar oldskool inslapen, hoe doe je dat ook alweer?

1) Let op je ‘slaap hygiëne’

Met dit soort termen snappen we wel dat slapen een imagoprobleem heeft. Toch dekt het de lading aardig: slaap hygiëne zijn de gewoontes/routines die je toepast voor het slapengaan. Zeker als je een zeer gevarieerd schema hebt, is het goed om een vaste routine te ontwikkelen waarmee je je lijf als het ware het signaal geeft: ik ga zo slapen. In die routine kun je allerlei gedragingen kwijt: algemene gedragingen als een tandenpoetsritueel, muziek luisteren, een boek lezen, een theetje zetten, maar ook veel persoonlijkere gedragingen. Wat werkt voor jou? Hou dit ritueel eens een week achtereen iedere nacht vol (ongeacht het tijdstip waarop je gaat slapen) en zie het effect. Werkt het niet? Dan is er een kans dat er een gedraging binnen het ritueel te activerend is (misschien zijn die 20 push-ups bij tl-verlichting toch niet handig).

2) Daag je negatieve/irreële gedachten en verwachtingen over slaap uit

Je gedachten kunnen sterk van invloed zijn op je fysieke toestand. Neem bijvoorbeeld de gedachte: 'Zal het me vanavond wel lukken om in slaap te vallen?' Alleen deze ene gedachte heeft genoeg power om je een gehele nacht wakker te laten liggen. Er zijn meerdere categorieën gedachten die invloed kunnen hebben op je slaap waaronder 1) verkeerde ideeën over de oorzaak van slapeloosheid 2) verkeerde ideeën over de gevolgen van slapeloosheid 3) niet realistische verwachtingen ten aanzien van de slaap 4) het idee dat slaap toch niet te beïnvloeden is en 5) mythes over wat goed slapen is.

Een voorbeeld van een verkeerd idee over de gevolgen van slapeloosheid is bijvoorbeeld de gedachte dat je na één slechte nacht niet verwacht de volgende dag door te kunnen komen. Een voorbeeld van een niet realistische verwachting over slaap is dat je precies acht uur slaap nodig hebt om top te functioneren. Je denkfouten hier zijn overdrijving van de situatie en generalisatie. Vraag jezelf af of je altijd last hebt van slecht slapen? Heb je niet juist een persoonlijk voorbeeld van goed functioneren bij minder slaap in je verleden? Zijn de negatieve gevolgen altijd even sterk aanwezig? Welke factoren spelen hierbij nog meer een rol? Door met deze vragen je misvatting uit te vragen, neem je je eigen gedachten minder serieus en blijf je veel rustiger in de situatie. En die rust faciliteert het slapen weer!

Het is vaak de zorg over slecht slapen die zorgt dat we slecht slapen en we raken door de gedachte ‘ik ben nog wakker, dit is een ramp’ compleet verwijderd van ons doel. Door je eigen denkfouten op te sporen en uit te dagen en routines toe te passen, begeleid je je eigen slaapproces, en wordt slapen weer een fijne bezigheid!

  • Wix Facebook page
  • Instagram Social Icon
  • LinkedIn App Icon
Wakker bij Bakker, student coaching, BLOG: motivatie, faalangst, perfectionisme, keuzes, doelen, piekeren, planning, assertiviteit, studiekeuze, afstuderen
SOG op onze BLOG!