• Amanda Tjoa

Terug aan je studie na een lange reis, hoe doe je dat?

Voor veel studenten is de studietijd niet volledig beleefd als je niet gereisd hebt. Bijna elke student is wel een tijdje ‘backpacker’. Je koopt zo’n grote rugzak en gaat naar Thailand, Australië, India, of –als je heel avontuurlijk bent aangelegd- een ander werelddeel. Deze blog gaat vooral over het deel na terugkomst, het deel waarbij je weer aan de studie gaat. Dit wordt vaak als een uitdaging ervaren.

Zelf ben ik ook eens een langere periode gestopt om te werken en reizen in het buitenland. Na mijn terugkomst had ik het verlangen meteen weer op reis te gaan. Een veel gehoorde klacht van reizigers is de zogenaamde blues na het terug komen van een verre reis. Na alle overweldigende watervallen, vreemde smaken en geuren, mensen en gewoontes, is Nederland gewoon Nederland en niet zo bijster interessant meer. Zo ergerde ik mij bijvoorbeeld opeens aan de gewoonte van mensen om voor te dringen op de markt, of direct beledigd te reageren en altijd maar een weerwoord te hebben. Na anderhalf jaar in Thailand geweest te zijn, miste ik de enorme

beleefdheid en gereserveerdheid die de Thai uitdragen. Maar wilde ik daar dan blijven?

De ‘reisblues’ is voor de meesten van ons een fase. Terugkijkend op een mooie beleving is het makkelijk je ervaringen te idealiseren. Je kunt het vergelijken met het verbreken van een relatie, of een ander moment dat je iets verliest. Psychiater Elisabeth Kübler-Ross omschreef vijf fasen van rouw die mensen doorgaan die kampen met verlies:

-Ontkenning -Protest, boosheid -Onderhandelen -Depressie -Aanvaarding

Zijn deze fase ook van toepassing op de reisblues? In het begin wil je niet onder ogen komen dat je daadwerkelijk naar huis moet en ben je in de ontkenning. Protest en boosheid kun je ervaren wanneer je de ergernissen in je eigen omgeving opmerkt. Velen gaan ook direct weer een nieuwe reis plannen, dit komt zowel in de ontkenning, als in de onderhandelingsfase soms naar voren. Na enige tijd ervaar je somberheid, sleur en tot slot aanvaarding. Net als na het verbreken van een relatie kun je je afvragen, was het werkelijk zo ideaal? Waren er geen problemen, ruzietjes, ergernissen? Dit is vaak ook zo na een reis. Natuurlijk word je in een ander land soms niet begrepen, zweette je peentjes, zat je misschien dagen op ’t toilet en had je vreselijk veel zin in een broodje kaas. Na een week lang kaas eten ben je dit vergeten en heb je heimwee naar de reis.

De methode om hier mee om te gaan is eigenlijk eenzelfde als die je kunt toepassen voor liefdesverdriet. Maak een fotoboek, deel je ervaringen en maak vooral een nieuwe start voor jezelf. Stel nieuwe doelen, bedenk wat je geleerd heb van de reis en pas dit toe in je nieuwe leven. Hoe wil jij jouw leven vormgeven? Wat wil je bereiken en waar? Dit gaf mij de vastberadenheid om met succes mijn masterjaar te doorlopen. Ook kan het helpen om alvast een beloning in het vooruitzicht stellen (bijvoorbeeld een nieuwe reis).

Mocht je veel last hebben van de reisblues en moeite hebben om weer op te starten dan kan je een afspraak maken met een van de coaches van Wakker bij Bakker. En denk eens aan de wijze woorden van Boeddha (vooral als je naar Thailand geweest bent: “Gelukkig zijn heeft niet te maken met wie je bent, wat je hebt of waar je bent, maar alleen met wat je denkt.”

  • Wix Facebook page
  • Instagram Social Icon
  • LinkedIn App Icon
SOG op onze BLOG!
Recent Posts
Follow Us
  • Facebook
  • Instagram
  • LinkedIn

KvK-nummer: 580.237.71, BTW-nummer NL002187569B42, IBAN code: NL81RABO0359313175

​© Copyright by Niels Bakker