• Brigitte Brouwers

Wat kwetsbaarheid je kan geven

"In the beginning, people think vulnerability will make you weak, but it does the opposite. It shows you’re strong enough to care." – Victoria Pratt

De meesten van ons willen de buitenwereld maar al te graag laten geloven dat we het allemaal goed voor elkaar hebben; goede cijfers, veel vrienden, een lekker inkomen en een mooi huis. We willen meedoen met de rest en zijn, onbewust, bang voor afwijzing wanneer wij niet voldoen aan het gewenste plaatje zoals wij denken dat anderen dat van ons verwachten.

Kwetsbaarheid wordt vaak gezien als een zwakte en als iets dat koste wat kost vermeden moet worden. We streven dan veelal ook naar een zo succesvol mogelijke presentatie van onszelf. Dit kost ons echter veel energie en heeft helaas ook niet altijd het gewenste effect van wat we willen bereiken: namelijk verbinding met de mensen om ons heen, het meest essentiële geluksgevoel van ons bestaan. De drang om bij een groep te horen is vanuit evolutionair perspectief goed te begrijpen. Mensen hebben namelijk altijd een grotere overlevingskans gehad in groepen, niks ergers dus dan (de angst) daaruit buitengesloten te worden.

Maar wat is de definitie van kwetsbaarheid nu eigenlijk precies? Kwetsbaarheid kan worden omschreven als blootstelling aan de mogelijkheid om aangevallen te worden, zowel fysiek als emotioneel (Oxford Dictionaries). Omdat je in bepaalde situaties soms niet weet hoe je omgeving zal reageren kun je je erg klein voelen, wat gekoppeld is aan schaamte en angst. We voelen ons bijvoorbeeld kwetsbaar wanneer we voor onszelf opkomen, wanneer we een onpopulaire mening verkondigen of wanneer we anderen om hulp vragen. Ons kwetsbaar opstellen voelt vaak ongemakkelijk en daarom proberen we het zo veel mogelijk te voorkomen.

Opmerkelijk is, dat we kwetsbaarheid bij anderen juist wel erg kunnen waarderen en het juist stoer vinden wanneer zij zich kwetsbaar op durven te stellen. Lena Dunham, schrijfster, regisseur en actrice van de serie Girls, bijvoorbeeld. Zij baseert haar serie voornamelijk op haar eigen leven met al zijn ups èn downs. Ze treedt hierbij bewust met haar schaamte naar buiten om anderen te bevrijden van de drang hun ideale zelf te worden. Lena gebruikt haar onzekerheden en angsten voor een product, iets wat haar ongelooflijk veel succes brengt. Zijn wij net zo dapper? Of verbergen wij hetgeen waarvan we denken dat het ons zwak laat lijken?

Om kwetsbaarheid te verbergen worden verschillende middelen ingezet. Je kunt hierbij denken aan perfectionisme, wantrouwen of zelfverdoving (Brené Brown, 2013). Perfectionisme is de overtuiging dat als we alles maar perfect doen en er perfect uitzien we uitsluiten dat afwijzingen, schaamte of angst ons kunnen raken. Wantrouwen zorgt voor een afstand tussen ons en anderen waardoor er niet genoeg verbondenheid is om überhaupt kwetsbaarheid te laten zien. En door onszelf te verdoven door middel van bijvoorbeeld veel werken, altijd maar druk zijn of veel eten proberen we afstand te nemen van gevoelens die we niet willen voelen en niet willen laten zien.

Hoewel het vaak makkelijker is je kwetsbaarheid te verdringen, negeren en verbergen is het zonde je leven niet ten volle te benutten op emotioneel vlak. Wanneer je jezelf durft te zijn, uitdagingen durft aan te gaan en het risico neemt te falen kun je veel meer uit het leven halen en zien mensen jouw daadwerkelijke ik. Dit zorgt er vervolgens weer voor dat anderen zich echt kunnen verbinden met jou, het gevoel waar ieder mens naar op zoek is.

Hoe kunnen we onszelf nu van onze kwetsbare kant laten zien? Hieronder een aantal tips zoals ze door Brené Brown in haar boek ‘’De Kracht van Kwetsbaarheid’’ beschreven zijn:

- Laat je angst voor wat anderen van je vinden los - Laat je perfectionisme los, goed genoeg is ook goed - Laat de neiging jezelf met anderen te vergelijken los - Neem de tijd om te spelen en te ontspannen; laat uitputting als statussymbool en productiviteit als maatstaf van eigenwaarde los - Breng kalmte en stilte in je leven; laat stress als leefstijl los - Lach, zing en dans; laat het idee dat je altijd beheerst moet zijn en ‘normaal’ moet doen los

Voor meer inspiratie, zie:

Loop jij aan tegen gevoelens van afwijzing, heb je last van je perfectionisme of durf je jezelf niet te laten zien zoals jij bent? Wij helpen je graag de kracht van jouw kwetsbaarheid naar boven te halen.www.wakkerbijbakker.nl

Brigitte Brouwers, Student Coach

  • Wix Facebook page
  • Instagram Social Icon
  • LinkedIn App Icon
SOG op onze BLOG!
Recent Posts
Follow Us
  • Facebook
  • Instagram
  • LinkedIn

KvK-nummer: 580.237.71, BTW-nummer NL002187569B42, IBAN code: NL81RABO0359313175

​© Copyright by Niels Bakker