• Amanda Tjoa

Is je studietijd werkelijk de leukste tijd van je leven?

Thema’s die al eerder in blogs zijn langsgekomen zijn onder andere keuzestress en de druk die er is op studenten op goed te presteren. Toch is het kenmerkende beeld van studenten anders dan de realiteit. Is studeren nog steeds de leukste tijd van je leven (en wat als je daar anders over denkt?)

Dat je een mooie levensfase ingaat waarbij je relatief weinig verantwoordelijkheden hebt (nog geen kind, huis, auto, baan) lijkt ideaal. In een woord; vrijheid. Maar hebben studenten daadwerkelijk weinig verantwoordelijkheden? Misschien toch meer dan we initieel inschatten, zoals de druk om een goede baan te vinden na de studieperiode, een mooi cv op te bouwen, connecties op te doen in een vereniging, goede cijfers te halen (oh, oh, BSA) en ook nog de leukste tijd van hun leven moeten hebben. Het studentenleven kan fantastisch zijn. Toch kun je ook in deze fase soms last hebben van een dipje.

Volgens Eriksson (1902-1994) een ontwikkelingspsycholoog gespecialiseerd in de levensloop is de fase van jong en midden volwassenheid (20 tot 40 jaar) een fase waarin de uitdaging intimiteit versus isolatie centraal staat. Het gaat om het vormgeven van persoonlijke relaties en de balans tussen geven en nemen. Als je deze uitdaging op een positieve manier volbrengt ervaar je liefde, aldus Eriksson. De studententijd kenmerkt het einde van de adolescentie (waarin het vinden van identiteit de centrale uitdaging is) en het begin van de jong volwassenheid. In deze periode worden dus belangrijke keuzes gemaakt. Niet alleen op het vlak van kiezen wie je bent en wil zijn, maar ook hoe je omgaat met vriendschappelijke en liefdesrelaties. En dit vormt dan weer een groot deel van je leven in de verdere volwassenheid. Stress als gevolg van het willen maken van de juiste keuzes, willen slagen in de taken die hierbij horen en de ‘fear of missing out’ is begrijpelijk. Dit probleem wordt onder andere beschreven door Kramer en Launspach (2012) in het twintigers dillema en eerdere blogs.

Hoe kan je hier verandering in aanbrengen:

-Doe wat je leuk vindt! Natuurlijk is het belangrijk om aan CV building te doen, maar kies de activiteiten die jou energie geven. Als jij een hekel hebt aan cijfers wordt dan vooral geen penningmeester. Door te kiezen wat je leuk vindt/lijkt kom je dichter bij wat echt bij je past en bouw je dus naar een CV dat echt iets over je zegt. Een werkgever die bij jou past ziet naast de zwakheden in je CV ook vooral de krachten die hierbij horen.

-Vertraging is vervelend maar niet per se verkeerd. Balen dat je vertraging hebt opgelopen, dit brengt ook weer kosten met zich mee. Maar ook vertraging kan iets zeggen over jou. Ga bij jezelf na waarom je vertraging hebt opgelopen. Was je te druk bezig met ‘socializen’? Moest je aan de omgeving wennen? Niet erg, maar zorg dat je een goed verhaal hebt en bij voorkeur iets gedaan behalve zuipen op de vereniging (ook al is dat een kookboek schrijven of leren vioolspelen).

-Ontspan en kijk wat er op je pad komt. Omdat je niet weet wat in de toekomst komt heeft het geen zin om je er te veel zorgen over te maken. Geniet van dit moment en wie weet wat er op je pad komt. Grijp de kansen aan die je krijgt. Hard werken levert beloningen op, maar het meest belonend is hard werken aan iets waar je ook echt energie van krijgt.

Uit onderzoek blijkt dat depressieve klachten onder zelfstandig wonende ouderen minder vaak voorkomen dan bij jong volwassenen (Parmelee, 2007). Sterker nog, volwassenen in de leeftijd tussen 65 en 74 scoren het hoogst op levenstevredenheid (http://www.grijswaard.nl/nederlandse-ouderen-geven-hun-lev…/). Dit zou verklaard kunnen worden doordat er minder druk op ouderen staat omdat er minder prestaties en keuzes van ze verwacht worden.

Mocht de studietijd niet jouw tijd zijn, dan is dus misschien wel je pensioen de leukste tijd van je leven. Lekker genieten van je ouwe dag! Om toch zo veel mogelijk uit je studietijd te halen, neem contact op met een van onze coaches.

  • Wix Facebook page
  • Instagram Social Icon
  • LinkedIn App Icon
SOG op onze BLOG!
Recent Posts
Follow Us
  • Facebook
  • Instagram
  • LinkedIn

KvK-nummer: 580.237.71, BTW-nummer NL002187569B42, IBAN code: NL81RABO0359313175

​© Copyright by Niels Bakker