• Brigitte Brouwers

Zwanger en studeren!?


Being a mother is not about what you gave up to have a child, but what you’ve gained from having one - Sunny Gupta

Stel je eens voor, je komt erachter dat je zwanger bent terwijl je nog studeert. Misschien is het gepland, maar misschien ook niet. In het laatste geval kom je voor een hoop vragen te staan: Wil ik het kindje houden? Is m’n (studenten)leven voorbij? Hoe ga ik dit allemaal doen? Kan ik het wel?

Als je besluit er voor te gaan en de eerste schok grotendeels te boven bent is het tijd voor actie. Want je kan dit! Het is alleen wel belangrijk het slim aan te pakken. En voor moeders betekent dat organiseren en netwerken!

Als moeder van nu één en over een paar weken twee dochters, wil ik graag mijn ervaringen met jullie delen als het gaat om het creëren van support en het in je kracht blijven staan als moeder, wat ervoor zorgt dat jij ook nog energie voor je studie overhoudt. Want al staat je kind vanaf nu op nr.1, het is ook belangrijk je toekomstvisie niet uit het oog te verliezen.

1) Allereerst, probeer van je zwangerschap te genieten, ontspan, vermijd stress en zorg goed voor jezelf. Ook al komt het misschien niet heel goed uit, het blijft ontzettend bijzonder om zwanger te zijn.

2) Maak samen met je studieadviseur een goede planning qua studie, hoe meer je nu doet, hoe minder je straks hoeft te doen. Houd hierbij uiteraard wel rekening met je energieniveau. Neem daarnaast zo snel mogelijk contact op met je decaan om te bespreken wat de universiteit voor je kan betekenen op financieel en administratief vlak.

3) Vraag kinderbijslag en kinderopvangtoeslag aan en kijk naar de mogelijkheden voor een studiefonds. Ga bij DUO na hoe het zit met je studiefinanciering, je zal hoe dan ook een aantal maanden vertraging oplopen. Een eventuele compensatie hiervoor kan aan je toegekend worden vanuit het profileringsfonds (zie DUO.nl en studiemetkind.nl).

4) Kom in contact met andere moeders, bijvoorbeeld via Facebook, of mamacafe’s die tegenwoordig in elke grote stad wel te vinden zijn. Door ervaringen en tips uit te wisselen creëer je een netwerk dat je later onder andere in kunt zetten om op elkaars kinderen te passen wanneer nodig. Daarnaast is het fijn om ervaringen uit te wisselen als moeders onder elkaar.

5) Verdiep je al vroeg in de zwangerschap in verschillende oppasmogelijkheden voor wanneer jij in de collegebanken zit. Zo kan je kiezen voor een gastouder, een kinderdagverblijf of als ze in de buurt wonen natuurlijk opa of oma. Let hierbij op de kosten, de eventuele ervaringen van andere ouders en de flexibiliteit van de opvang.

6) Maak een goede planning voor jezelf. Zowel op de lange termijn als het gaat om het afronden van je studie als op korte termijn wanneer je kijkt naar je indeling van je dagen.

7) Als de tijd daar is en je je kleintje bij een fijne oppas kunt achterlaten doe dan weer eens wat voor jezelf, ga naar de film, ga sporten, verwen jezelf met wat nieuwe kleren etc. Van deze momenten laad je op wat je weer nieuwe energie geeft er tegenaan te gaan.

8) Verwacht geen perfectie, want een baby is al aanpoten, laat staan als je er ook nog bij studeert. Er zullen dagen tussen zitten waarvan je je af zult vragen hoe je ze door zult komen. Maar ook die gaan voorbij en naarmate de tijd vordert en je kindje groter wordt wordt het allemaal makkelijker!

Mocht jij nu zwanger zijn of een studerende moeder zijn en heb je behoefte aan extra steun of iemand die je helpt een goede planning voor jezelf te maken, neem dan contact op met een van onze coaches vanwww.WakkerbijBakker.nl!

Brigitte Brouwers, student coach

  • Wix Facebook page
  • Instagram Social Icon
  • LinkedIn App Icon
SOG op onze BLOG!
Recent Posts
Follow Us
  • Facebook
  • Instagram
  • LinkedIn

KvK-nummer: 580.237.71, BTW-nummer NL002187569B42, IBAN code: NL81RABO0359313175

​© Copyright by Niels Bakker