• Niels Bakker

Toen was geluk nog heel gewoon!

Toen ik opgroeide leek het mooi om in het leven alles zo groots en goed mogelijk aan te pakken en te beleven. Dit zou ik bereiken door zoveel mogelijk te verdienen en dan uiteindelijk alles te kunnen kopen wat mijn hartje begeerde. Van jongs af aan worden we blootgesteld aan reclame, films, modeblaadjes en beroemdheden die dit maximaal aanpakken. Deze voorbeelden zorgen voor irreële doelen en een irreëel beeld van wat geluk nu echt betekent.

De realiteit zal voor velen van ons minder groots uitpakken op dit gebied. Deze stelling is niet demotiverend bedoelt. De stelling is bedoeld om je eigen doelen, wensen en plan van aanpak opnieuw te evalueren en op waarde in te schatten, zodat jij uiteindelijk de aspecten van je leven die echt belangrijk zijn grootser kunt uitpakken. De humoristische Jim Carrey bevestigt deze boodschap in het onderstaande filmpje.

“I’ve often said that I wish people could realize all their dreams and wealth and fame so that they can see that it’s not where you’re gonna find your sense of completion.”

Het plafond lijkt niet te bereiken als je kijkt naar de wensen die de mens heeft. Altijd honger naar meer, naar dingen die 10 jaar daarvoor nog niet eens bestonden! Meer, meer en nog eens meer. Inmiddels lijkt er een plafond duidelijk te worden in wat mogelijk is. Dit is misschien wel het beste zichtbaar in de huidige milieuproblematiek en aanhoudende ongelijkheid in de wereld. Deze problematiek wordt misschien wel veroorzaakt door een doorgeslagen wens tot veiligheid, zekerheid, erkenning en waardering, wat zichtbaar wordt in het geïdealiseerde belang van status, geld en macht.

Wij zijn de nieuwe generatie. Een generatie die te maken heeft met toenemende somberheid onder leeftijdsgenoten. Zo hebben wij met het twintigersdilemma te maken, terwijl de midlifecrisis voorheen de voornaamste moeilijke levensfase was. Steeds vroeger in ons leven komen er meer vraagtekens over keuzes en hoe het anders zou kunnen of moeten. Hoe word ik wél gelukkig?

De welbekende Piramide van Maslow sluit hier mooi op aan en bestaat uit een aantal levels van behoeftes om een goed leven te ervaren. De levels van veiligheid tot waardering zijn goed te bereiken voor hoogopgeleiden binnen onze maatschappij. We worden toch in al onze basisbehoeftes over het algemeen voorzien en we hebben toch relatief goede kansen in de toekomst? Wat hier aan trekt is misschien wel het feit dat we vanuit een natuurlijke onzekerheid de toekomst aangaan (je leeft je leven immers voor de eerste keer). Hierdoor zijn we met name bezig om de veiligheid en zekerheid te vergroten middels studie en carrière. Maar ook middels onze sociale omgeving steun in deze zoektocht ervaren en externe bevestiging te vinden voor wat we doen. We hopen dan waardering en erkenning te ervaren vanuit onze directe omgeving. Dit verklaart ook het succes van social media, maar hier ligt bijvoorbeeld ook een grote oorzaak van het twintigersdilemma. We vragen ons steeds meer af wanneer we goed genoeg zijn voor de buitenwereld.

Het ‘correcte’ plaatje dat je aan anderen laat zien is echter geen garantie voor geluk, want geluk is een dagelijks proces dat je zelf moet aangaan en waar niemand anders je bij kan helpen!

Genoeg is genoeg! We gaan verder met de zoektocht naar iets wat meer aansluit op onze generatie, namelijk het vraagstuk; wat maakt je gelukkig en hoe haal je het beste uit jezelf. Deze ontwikkeling gaat breder dan je studie en later je baan. Zelf-actualisatie ligt daar nog een niveau boven. Hier is waar echt geluk en ontwikkeling te vinden is, maar volgens Wakker bij Bakker bijvoorbeeld ook weerbaarheid tegen de onherroepelijke negativiteiten des levens. Maar wat is zelf-actualisatie eigenlijk?? En hoe maak je dit een onderdeel van je leven?

Hoe kun je aan je zelf-actualisatie werken?!

Zie zelf-actualisatie als de knop van een bloem. Wil je deze knop van zelf-actualisatie (en daarmee geluk en weerbaarheid) vergroten dan moet je alle blaadjes blijven voeden. Zet naast je studie en werk dus ook in op bijvoorbeeld je sociale omgeving, sport en hobby. Pak die gitaar, schilder een foto na van een mooie herinnering, organiseer een speciaalbier avondje voor je vrienden, probeer een nieuwe sport, pak die commissie op bij je vereniging en beleef je ontwikkeling op al deze fronten.

Waarom werkt dit voor je geluk ervaring?

Doordat je je aandacht bewust verdeelt over de aspecten (blaadjes) van je leven die voor jou allemaal belangrijk en positief zijn, word je weerbaarder voor negativiteit mocht één blaadje lang onder druk staan. Mensen die alle aandacht dagelijks op maar één of twee blaadjes werpen, zijn vatbaar voor psychische uitdagingen, mocht hier te lange tijd druk op staan in negatieve zin. Wanneer je bijvoorbeeld later plots werkloos raakt, zal je steun ervaren vanuit alle andere blaadjes waar je op inzet. Daarnaast blijf je als gevolg van je brede inzet jezelf ontwikkelen in brede zin en zullen er zich hierdoor altijd nieuwe mogelijkheden voordoen op de gebieden die je gelukkig maken. Je haalt dagelijks bewust het beste uit jezelf waar het kan en dit brengt positiviteit, zoals voldoening en liefde, wat fundamenteel is voor je geluk.

Hoe leer ik mezelf dit aan in mijn studententijd en misschien wel voor de rest van mijn leven?

Lukt het je niet om het bovenstaande toe te passen? Student coaching kan een uitkomst zijn. Zo is ook Wakker bij Bakker student coaching opgericht uit het bovengenoemde gedachtengoed en dit is ook waar wij ons op richten in de coaching. Ons doel is namelijk jouw intrinsieke motivatie vinden om je breed en doelgericht te ontwikkelen door maximaal je talenten te ontwikkelen en actief je leven op te bouwen op de plekken die jou gelukkig maken. Uiteraard wordt hierbij eerst gekeken naar wat je tegenhoudt in deze ontwikkeling.

Wakker bij Bakker student coaching zoekt altijd naar middelen om het bovenstaande in de hand te werken. Zo hebben we vanuit de coaching een agenda voor studenten ontwikkeld voor aankomend studiejaar. Je zult merken dat je gemotiveerd en doelgericht aan je studie en je persoonlijke ontwikkeling blijft werken en dat het bijhouden van de agenda positiviteit en doelgerichtheid geeft in een altijd hectisch studentenleven.

Niels Bakker, student coach en oprichter van Wakker bij Bakker student coaching.

  • Wix Facebook page
  • Instagram Social Icon
  • LinkedIn App Icon
SOG op onze BLOG!
Recent Posts
Follow Us
  • Facebook
  • Instagram
  • LinkedIn

KvK-nummer: 580.237.71, BTW-nummer NL002187569B42, IBAN code: NL81RABO0359313175

​© Copyright by Niels Bakker