• Myrthe van Stralen

Doen we niet allemaal wel eens een Yuri van Geldertje?

Die Olympische gouden medaille waar Yuri zo knallend hard jaren naartoe had gewerkt was te ruiken. Yuri plaatste zich voor de ringenfinale, maar werd nog voor deze geturnd kon worden op 8 augustus 2016 op verzoek van de turnbond KNGU per direct uit de Olympische ploeg gezet. Reden? Wangedrag.

Of Yuri van Gelder nu wel of niet in zijn recht stond dat, (eufemistisch gesproken) ‘biertje te nuttigen’, en of zijn coach hem nou direct weg had moeten sturen ja of nee, daar kunnen we lang over debatteren (en god knows we did). Veel interessanter is het om Yuri’s (onbewuste) beweegredenen om zaken juist op zo’n belangrijk moment op de spits te drijven eens onder de loep te nemen.

Dit met name omdat het mechanisme achter het gedrag van Yuri tijdens de Spelen aardig overeen lijkt te komen met dat van de gemiddelde mens in spannende situaties, zo ook het gedrag van de gemiddelde student voor een tentamenweek! We lijken allemaal onze prestaties soms bewust, maar vaker misschien nog wel onbewust te saboteren. Psychologen noemen dit fenomeen ook wel self-handicapping.

Bewuste of onbewuste zelfsabotage?

Dat recalcitrante, haast puberale gedrag van Yuri op belangrijke momenten in zijn carrière. Het telt niet lekker op. Waarschijnlijk wist ook Yuri op het moment zelf niet waarom hij dat nu deed.

Onderzoekers Jones & Berglas (1878) stelden dat self-handicaps obstakels voor prestatie zijn, die je vaak zelf opwerpt en kunt communiceren naar je omgeving in anticipatie op eventueel falen. Self-handicapping is in feite een methode om je zelfvertrouwen in tact te houden en je kunt het zelfs als een 'egobooster' gebruiken (e.g.: ja, nu heb ik een 6, maar als ik echt hard had geleerd/dat biertje niet had gedronken, dan had ik heus die 10 gehaald!).

Zo creëerde Yuri alvast een barrière voor zijn prestatie in de finale door uit te gaan vlak voor de finale. Hij had hierdoor immers minder slaap, veel gezeur aan zijn hoofd, alcohol genuttigd, en in het ergste geval zou iemand voor hem besluiten dat hij de finale helemaal niet mocht turnen, de grootste zelf-sabotage van ze allemaal zou dat zijn als hij zich bewust was van die mogelijkheid. Nooit de finale geturnd = ook nooit de gouden plak verloren. Aan zijn turncapaciteiten/ competentie om met zo een spannende finale om te gaan, heeft het niet gelegen...

Komt dit gedrag jou ook bekend voor? Heb jij je ook wel eens lazarus gedronken vlak voor een tentamen, minder moeite gestoken in een tentamen om vervolgens te kunnen zeggen dat je met moeite heus wel een acht gemiddeld had gestaan?? Werkte dat saboteren op een gekke manier ontspannend?

Self-handicapping is dus niet uitsluitend een kwalijk mechanisme, maar de kans dat je dat ontspannen gevoel nog eens wilt creëren wordt groter en groter. Het wordt gemakkelijk je 'go-to respons' op te spannende situaties (zie Yuri). Zo ga dus steeds vaker belangrijke leerervaringen uit de weg.

Het belangrijkste is dat self-handicapping een adaptief, ego-beschermend mechanisme blijft, maar je niet weerhoudt van verdere ontwikkeling en het aangaan van situaties waarin je kunt presteren.

Herken je eigen self-handicapping gedrag. Loopt het de spuigaten uit? Trek die gedragingen eens in twijfel, dan heeft het niet zulke nare gevolgen als bij Yuri!

Je kunt ook een coach in de hand nemen, wij van Wakker bij Bakker helpen je graag!

  • Wix Facebook page
  • Instagram Social Icon
  • LinkedIn App Icon
Wakker bij Bakker, student coaching, BLOG: motivatie, faalangst, perfectionisme, keuzes, doelen, piekeren, planning, assertiviteit, studiekeuze, afstuderen
SOG op onze BLOG!