• Myrthe van Stralen

Zit jij gemiddeld 10 uur per dag? Doe er iets aan!

Het CBS kopte in juli van dit jaar: 'Nederlanders zitten veel, jongeren het meest.'

De cijfers liegen er niet om. De gemiddelde Nederlander brengt volgens recente cijfers (Leefstijlmonitor 2015) dagelijks gemiddeld 8,7 uur zittend door. Voor jongeren/jong-volwassenen tussen de 12-20 is dat gemiddeld 10,40 uur!

Wat bijdraagt aan deze hoge score is onder andere zitten tijdens les en college en natuurlijk de digitalisering met het vele computerwerken (Netfllix helpt ook niet echt mee).

Heb je je tentamencijfers terug? Vielen de resultaten niet mee? Stress voor de tentamenweek zorgt vaak voor urenlange zittende studiesessies terwijl je juist als je grote hoeveelheden stof moet verwerken, die beweging het sterkst nodig hebt.

Waarom? De mens is niet gemaakt om zo lang te zitten. Sterker nog, het blijkt zeer slecht voor onze gezondheid, onze slanke lijn, maar zeker ook voor ons brein. Ons brein heeft stimuli nodig om te zelfreguleren(zie eerdere blog: sporten en studeren een gouden combi), daarbij stuurt beweging bloed en zuurstof naar het brein en zorgt het voor stemmingsbevorderende hormonen. Beweeg je niet, dan neemt je breinfunctie af, zo simpel is het! Je gemoedstoestand verslechterd en je mogelijkheid om met creatieve oplossingen voor studieproblemen te komen zakt tot onder het nulpunt.

Wat is nu een minimaal ingrijpende oplossing voor dit maatschappelijke probleem?

Staand of wandelend studeren en werken! Studeer in blokjes van twee uur en wandel in de pauze. Zorg voor een sta-bureau, maak brainstormwandelingetjes buiten (de frisse lucht zal je ook goed doen) en opper dynamische sta-meetings bij je projectgroepje. De effecten hiervan op je humeur, fitheid, concentratie, productiviteit en energie-levels aan het einde van de dag zullen je verbazen!

Probeer het een paar weken en koppel je bevindingen vooral aan ons terug! Succes!

  • Wix Facebook page
  • Instagram Social Icon
  • LinkedIn App Icon
SOG op onze BLOG!
Recent Posts
Follow Us
  • Facebook
  • Instagram
  • LinkedIn

KvK-nummer: 580.237.71, BTW-nummer NL002187569B42, IBAN code: NL81RABO0359313175

​© Copyright by Niels Bakker