• Steffan Jansen

The trail of trial and error.

Wat is de sleutel om de deur naar jouw doelen en succes te openen? Sommigen zullen zeggen; ‘intelligentie, talent of een goed netwerk’. Ontwikkelingen in de wetenschap stellen echter vast dat dit enkel bijproducten zijn, bijproducten van iets veel groters en belangrijkers. Wat als ik je zou vertellen dat de sleutel tot succes een denkwijze is die ook jij jezelf kan aanleren:

“Would you capture it, or just let it slip?(1)”

Voordat ik de sleutel tot succes overhandig volgt een anekdote van Joshua Waitzkin. Joshua is een wereldwijde schaaklegende die al op jonge leeftijd grote schaakmeesters wist te verslaan, zijn verhaal is zo indrukwekkend dat de film ‘Searching for Bobby Fischer’ (1993) gebaseerd is op zijn leven. Toen Joshua 21 jaar was had hij alle mogelijke schaaktoernooien reeds gewonnen, hij besloot zich daarom op iets totaal anders te richten, iets wat niet eens in de buurt komt van schaken: Martial Arts.

Joshua besefte zich dat de vaardigheden die hij verkregen had om zich te ontwikkelen en te groeien als schaker, ook toegepast konden worden in andere domeinen. Daarom besloot hij zijn leven te wijden aan Tai Chi Chuan. Na vijf jaren trainen, hard werken, veel blauwe plekken en een gebroken kaak behaalde hij twee achtereenvolgende wereldtitels. Joshua wijdt deze successen niet aan talent of intelligentie. Integendeel, hij wijdt dit aan een bepaalde manier van denken; een growth mindset.

“The moment we believe that success is determined by an ingrained level of ability as opposed to resilience and hard work, we will be brittle in the face of adversity.” - (Joshua Waitzkin)

Mensen met een growth mindset zijn ervan overtuigd dat vaardigheden, talenten en intelligentie ontwikkelbaar zijn. In tegenstelling tot mensen met een fixed mindset, zij denken dat deze eigenschappen vast staan; ‘je hebt het, of je hebt het niet’. Deze mindsets, en de lange termijn verschillen zijn grondig onderzocht door o.a. prof. Carol Dweck van de Stanford Universiteit.

Het mooie van een growth mindset is dat je deze kan ontwikkelen. Iemand met een fixed mindset, kan zichzelf een denkwijze aanleren die gericht is op groei. Daarnaast is het zo dat je op verschillende levensdomeinen andere mindsets kan hanteren. Zo kan het zijn dat je in je (studie)loopbaan een gefixeerde, statische mindset hanteert, maar in de trainingen bij je sportclub een growth mindset gebruikt. Om te kijken waar jij jezelf in herkent volgt eerst een stukje theorie:

Een fixed mindset wordt gekenmerkt door het idee dat eigenschappen zoals intelligentie, of bepaalde studie- levens- en/of werknemersvaardigheden vast staan. Deze gedachte klinkt wellicht niet zo bijzonder, maar heeft een grote impact op iemands gedrag. Een fixed mindset wil graag slim overkomen. Hij zoekt bevestiging voor zijn intelligentie, persoonlijkheid of talent. Het draait daarbij om de beleving van succes. Een fixed mindset wil geaccepteerd worden door de omgeving. De crux is dat uitdagingen vaak uit de weg worden gegaan. Een fixed mindset ziet uitdagingen als situaties waar je fouten kan maken, waarbij je het risico loopt om afgewezen te worden of niet vaardig / dom over te komen. In deze situaties zal een fixed mindset zichzelf verdedigen. Kritiek of feedback, maar ook het succes van anderen wordt als een bedreiging beschouwd. Tot slot, geeft de fixed mindset sneller op. Immers, als je vaardigheden niet veranderbaar zijn, dan is inspanning automatisch zinloos. Een fixed mindset die gitaar wil leren spelen zal eerder opgeven bij tegenslag en beargumenteren ‘ik ben niet muzikaal’ (statisch: ‘’je hebt het, of je hebt het niet’’).

Een growth mindset ziet eigenschappen juist als veranderbaar. Deze denkwijze is op groei gericht door het opdoen van ervaringen, het aangaan van uitdagingen en leren, leren, leren. In de basis ben je voorzien van een set aan talenten en kwaliteiten en deze verschillen per individu. Niet iedereen kan een Messi, Obama of Beyonce worden, maar door hard werken, leren van fouten en het aangaan van uitdagingen kan je een heel eind komen. Je eigen mogelijkheden staan enkel geschreven in het ongewisse. Inspanning leidt tot bekwaamheid. Een persoon met een growth mindset leert daarom van fouten en houdt van kritiek. Dit zijn bij uitstek mogelijkheden om te reflecteren, en je eigen ontwikkeling een boost te geven. Succes van anderen leidt niet tot een bedreiging, maar tot een bron van inspiratie waar je iets van kan leren. Een growth mindset die gitaar wil leren spelen zal juist doorgaan bij tegenslag en beargumenteren ‘ik ben (NOG) niet muzikaal, maar als ik lang genoeg blijf oefenen komt het vanzelf’ (op groei gericht: ‘vaardigheden zijn veranderbaar’).

Kortom, een fixed mindset representeert de gedachte: ‘Ik mag geen fouten maken, ik wil niet dat anderen merken dat ik de vaardigheid niet beheers’. Terwijl een growth mindset zou denken: ‘Je kan jezelf niet ontwikkelen zonder fouten te maken, als je van A naar B wil horen fouten erbij. Sterker nog ik leer van fouten, dus ik kies voor uitdagingen!’.

De kans is groot dat jij je in beide mindsets zal herkennen. De vraag is hoe je deze balans meer kan sturen naar een op groei gerichte denkwijze. Hoe kan ik een growth mindset ontwikkelen? That’s the question, en over deze vraag hebben verschillende sociale wetenschappers, onderwijskundigen en psychologen zich jarenlang gebogen. Een simpele techniek die je helpt te bevrijden van een fixed mindset is het bijhouden van een fouten logboek(2). Zo’n logboek heeft twee grote voordelen. Ten eerste worden fouten daardoor als normaal, en niet als faalervaringen beschouwd. Ten tweede, and this is where the magic happens, je bent je bewust van je fouten, waardoor je erop kan reflecteren. Reflectie is leren, en leren is groei. Hoe uitdagender je activiteiten, hoe groter de kans dat jouw foutenlogboek binnen no time zwart is van de inkt. En dat is wat je wil.

In de methodiek van Wakker bij Bakker werken we in 1-op1 gesprekken toe naar growth mindsets van studenten en starters. Wil je zelf meer inspiratie over mindsets, dan kan je bijvoorbeeld eens een Ted Talk gaan kijken. Leuke Ted Talks zijn te vinden op Youtube; probeer eens die van Carol Dweck(3) of Eduardo Briceno(4). En onthoud goed, het is nog nooit iemand gelukt om meesterschap te verwerven zonder fouten te maken. Omarm ze dus, en gebruik ze in je voordeel!

Tekst: Steffan Jansen, Student Coach bij Wakker bij Bakker.

Bronnen: (1) Eminem, (2002). Lose Yourself (2) Mindset pocket (Boek). Uitgeverij Bazzalt: www.bazzalt.nl (3) Carol Dweck. De kracht van geloven dat je jezelf kan verbeteren. (Ted Talk, Youtube) (4) Eduardo Briceno. The power of believe; mindsets and succes. (Ted Talk, Youtube)

  • Wix Facebook page
  • Instagram Social Icon
  • LinkedIn App Icon
SOG op onze BLOG!
Recent Posts
Follow Us
  • Facebook
  • Instagram
  • LinkedIn

KvK-nummer: 580.237.71, BTW-nummer NL002187569B42, IBAN code: NL81RABO0359313175

​© Copyright by Niels Bakker