• Brigitte Brouwers

Hoeveel geld heb je nodig?

Studeren kost geld, erg veel geld. Maar hoeveel heb je nou eigenlijk nodig? En aansluitend, hoe voorkom je toekomstige financiële problemen?

Toen ik studeerde had ik te veel geld nodig. Zo had ik een basisbeurs (want die had je toen nog), kreeg ik geld van mijn ouders, werkte ik 20 uur in de week naast mijn studie en leende ik maximaal. Zoals je wel kunt begrijpen was het een heerlijke tijd. Maar heel af en toe dacht ik aan de schulden die zich opbouwden achter de schermen. Dan maakte ik mij lichtelijk zorgen, waarna ik deze weer verdrong. Ik zou immers een hele goede baan krijgen en mijn aflossing zou maar een fractie zijn van hetgeen ik zou gaan verdienen. Geen vuiltje aan de lucht!

Dat dacht ik… de werkelijkheid bleek echter anders; het vinden van een baan was lastig en duurde 9 maanden. Vervolgens was mijn startersloon een stuk lager dan ik had ingecalculeerd en nam mijn aflossing een groot deel van m’n begroting in beslag. Na enkele jaren werken ging ik naar het buitenland voor het werk van mijn vriend en zei ik mijn baan op, aflossen zat er even niet meer in. Daarna kreeg ik kinderen en waren mijn moedergevoelens zo groot, ik kon mijn baby’s echt niet achterlaten. Dus koos ik voor het uitstellen van mijn afbetaling en loop ik daar nog steeds tegen aan te hikken.

Wat ik met bovenstaande eigenlijk wil zeggen, wees je bewust van je (eventuele) leengedrag. Verschuil je niet achter lage rentes, je toekomstige baan met bijbehorend salaris en het leven wat je daar omheen wenst. Wees realistisch! Misschien is het echt noodzakelijk dat je naast je basisbeurs geld leent om rond te komen, maar misschien ook helemaal niet en is het verstandiger daar mee te stoppen. Hoe je hier achter komt? Houd je in- en uitgaven eens een maand bij. Hoe kom je uit? Om welke kosten kan je echt niet heen, en waar kan je op besparen?

Het Nibud kan je aardig op weg helpen als het om geldzaken gaat. Op hun website staan veel tips en tricks en mooie overzichten om voor jezelf in te vullen. Speciaal voor studenten hebben ze een begroting gemaakt die je alleen nog maar voor jezelf hoeft in te vullen. Zo simpel kan het zijn! Houd een maand lang in een schriftje je dagelijkse uitgaven bij en je kunt aan het eind van deze maand zien hoe je ervoor staat.

Achteraf gezien vond ik het erg fijn om als student (te) veel geld uit te geven, maar had ik het nog fijner gevonden om nu een kleinere, of eigenlijk geen, studieschuld te hebben. Ik leefde van dag-tot-dag en zag gewoon niet wat ik voor m’n toekomstige zelf creëerde. Ik wil jullie uiteraard niet de les lezen, maar misschien dat jullie jezelf in bovenstaande herkennen, dat een stukje bewustwording een onnodig grote schuld kan voorkomen. Dit resulteert in een financieel zorgelozer werkend leven. Want dat wens ik jullie van harte toe!

Mocht je hulp willen hebben bij het maken van een financïele planning, of gecoached willen worden om je daar aan te houden. Ook daar kunnen onze coaches bij helpen. Op onze website www.wakkerbijbakker.nl kun je meer informatie vinden.

  • Wix Facebook page
  • Instagram Social Icon
  • LinkedIn App Icon
SOG op onze BLOG!
Recent Posts
Follow Us
  • Facebook
  • Instagram
  • LinkedIn

KvK-nummer: 580.237.71, BTW-nummer NL002187569B42, IBAN code: NL81RABO0359313175

​© Copyright by Niels Bakker