• Shanna Teunissen

Met Ritalin op studeren: Effectief of schadelijk?

Één op de tien studenten heeft wel eens breindoping gebruikt om beter te kunnen studeren, en dit aantal blijft stijgen. Met name Ritalin is hierin populair. Het gebruik van Ritalin neemt steeds meer toe en studeren in combinatie met Ritalin wordt steeds normaler. Maar, wat is Ritalin nou precies? Waarvoor wordt het gebruikt en hoe effectief is Ritalin nou eigenlijk echt bij het studeren? Ik ben mij eens goed gaan verdiepen in de feiten en fabels omtrent Ritalin. Hieronder mijn bevindingen.

Wat is Ritalin?

Ritalin is de merknaam van een stof dat wordt voorgeschreven bij mensen met ADHD en narcolepsie (slaapstoornis). De werkzame stof in Ritalin is methylfenidaat. Dit is een stof die nauw verwant is aan amfetamine, ook wel bekend als speed. De werking van Ritalin is vergelijkbaar met amfetamine, maar is veel minder sterk. De effecten houden ook minder lang aan.

Hoe werkt Ritalin?

In de hersenen zorgt Ritalin ervoor dat er meer dopamine en noradrenaline vrijkomt. Ook blokkeert Ritalin de heropname van deze stoffen, waardoor dopamine en noradrenaline langer doorwerken. Dopamine zorgt ervoor dat je je eufoor en alert voelt. Door deze werking kun je op den duur sterk naar het middel gaan verlangen. Noradrenaline zorgt ervoor dat de hartslag toeneemt, de luchtwegen zich verwijden en de stofwisseling verhoogt, waardoor extra glucose wordt vrijgemaakt. Bij herhaald gebruik raakt je lichaam hierdoor uitgeput. Bij chronisch Ritalingebruik kan gewenning en psychische afhankelijkheid (verslaving) optreden, wat vergelijkbaar is met andere soorten drugs.

Wat doet Ritalin bij mensen met ADHD?

Ritalin heeft dus een stimulerende uitwerking op het centrale zenuwstelsel. Het verhoogt bij mensen met ADHD het vermogen tot concentratie, ze worden rustiger en raken minder snel afgeleid. Ideaal dus, zo te horen. Minder ideaal is dat het gebruik van Ritalin bijwerkingen met zich mee kan brengen, zoals hoofdpijn, buikpijn, angstaanvallen, nervositeit, slapeloosheid en gebrek aan eetlust. Zonder medisch toezicht bestaat de kans op overdosering. Overdosering heeft mogelijk nare gevolgen waaronder overgeven, onrust, trillen, stuiptrekkingen, hallucinaties, zweten, oververhitting, hartritmestoornissen en bloeddrukverhoging. Daarbij wordt er nu veel onderzoek gedaan naar de schadelijkheid van Ritalin bij volwassenen, omdat het zo lijkt te zijn dat volwassenen relatief meer last hebben van (ernstigere) bijwerkingen dan kinderen. Dat klinkt niet veelbelovend…

Maar wat doet Ritalin nou bij mensen zonder ADHD?

Het is (nog) niet wetenschappelijk bekend of Ritalin hetzelfde effect heeft bij mensen zonder ADHD. Toch gebruiken veel studenten zonder ADHD Ritalin om hun concentratievermogen, en daarmee hun leerprestaties, te verbeteren. Uit onderzoek blijkt dat Ritalin voor de helft van deze studenten stimulerend en concentratieverhogend werkt. Het versnelt de hartslag, vermindert de eetlust en doordat slaap minder goed gevoeld wordt, kan het een energiek gevoel geven. Dat klinkt voordelig, maar het zou ook heel goed om een placebo-effect kunnen gaan. Voor de andere helft van deze studenten werkte Ritalin juist negatief, het gaf ze een duf gevoel en een verminderde concentratie. In hoge dosering kan het effect van Ritalin zelfs lijken op dat van amfetamine (speed), wat kan inhouden dat je knarsetandend of rare-bekken-trekkend in de bieb zit. En dat wil je ook weer niet als je aan het studeren bent.

Met Ritalin op studeren: Effectief of schadelijk?

Naast alles wat er wel (en niet) bekend is over het gebruik van Ritalin tijdens het studeren, heb ik ook nog een vriendin van mij om haar ervaringen gevraagd. Zij heeft ADD en gebruikt Ritalin als ze moet leren. Ze merkt dat ze door Ritalin minder afgeleid is, ze kan zich beter focussen. Dat vindt ze fijn. Wel noemt ze nadelen: “Met Ritalin op vind ik het lastiger om met anderen te praten, ik kan echt niet gezellig zijn. Daarnaast kan ik de hele dag niet eten en drinken, daar moet ik me echt toe zetten”. Verder heeft ze last van een verhoogde hartslag wat maakt dat ze niet kan slapen, ze moet dus heel goed opletten wanneer ze haar laatste dosis inneemt. Zij gebruikt Ritalin omdat studeren zonder echt niet lukt: “Het liefst zou ik zonder Ritalin willen studeren. Ik begrijp ook echt niet waarom je het wilt gebruiken als je niet nodig hebt”.

Kort samengevat is er dus nog niet veel bekend over de effectiviteit van Ritalin tijdens het studeren, maar wordt hier wel steeds meer onderzoek naar gedaan. De werking verschilt per persoon en gaat helaas niet zonder vervelende bijwerkingen gepaard. En dit zijn bijwerkingen die niet bevorderlijk zijn voor je studieprestaties. Desondanks wordt er actief gedeald in Ritalin onder de studenten, dus pas op voor dealers in je omgeving en let goed op wanneer je de bibliotheek betreedt ;) En als je van plan bent om Ritalin te gaan gebruiken tijdens het studeren, weeg dan goed af of de effecten van Ritalin voor jou opwegen tegen de bijwerkingen en de mogelijke gevaren ervan. Hoe effectief te studeren zónder Ritalin? Lees hier meer over op onze site, waar wij o.a. een Effectief Studeerprogramma aanbieden.

Shanna Teunissen, Student Coach bij Wakker bij Bakker Student Coaching

Bronnen: Jellinek, Onderzoeksbureau No Ties, Bijwerkingencentrum Lareb.

  • Wix Facebook page
  • Instagram Social Icon
  • LinkedIn App Icon
Wakker bij Bakker, student coaching, BLOG: motivatie, faalangst, perfectionisme, keuzes, doelen, piekeren, planning, assertiviteit, studiekeuze, afstuderen
SOG op onze BLOG!