• Niels Bakker

De voor- en nadelen van thuis blijven wonen als student op een rijtje!

Door de druk rond het BSA en de afschaffing van het Leenstelstel kiezen steeds meer studenten ervoor om thuis te blijven wonen, met name in het eerste jaar. In een leuk artikel van de Volkskrant “Hotel Mama” werden twee studenten gevraagd naar hun ervaringen rond dit vraagstuk. “ ‘Ik zoek soms een excuus om ze weg te sturen', bekent Lars lachend.” De keuze om thuis te blijven wonen wordt gemaakt omdat er een aantal voordelen aan verbonden zijn, die in de huidige tijd van het student-zijn bijna niet te negeren zijn. Er zijn echter ook kanttekeningen bij deze keuze te plaatsen, zoals het grapje van Lars enigszins suggereert. Wij gaan graag de discussie met je aan.

Wat zijn de voordelen om bij je ouders thuis te blijven wonen?

 • Meer rust, reinheid en regelmaat; met name rond het slapen, huishouden en eten kun je als thuiswonende vaak op je ouders rekenen.

 • Meer discipline tijdens het studeren; je ouders vormen een stok achter de deur. Mijn moeder wist altijd wel goede argumenten te benoemen waarom het toch beter was om nog even een paar pagina’s door te nemen. Deze argumenten kon ik zelf nauwelijks verzinnen op het moment dat vrienden zin hadden wat leuks te gaan doen.

 • Minder afleiding; met name door minder sociale activiteiten in de nabije omgeving in vergelijking tot het drukke sociale studentenleven.

 • Lagere kosten; op kamers wonen (huur, internet, gas, water en licht) en voeding (biertjes) gaan gepaard met de nodige extra kosten, die je door het Leenstelsel mogelijk graag bespaart

Het zijn begrijpelijke overwegingen om bij je ouders te blijven wonen, maar er zijn ook een aantal kanttekeningen te plaatsen bij deze keuze. Wij raden je aan om deze punten in je uiteindelijke keuze mee te nemen.

Hieronder staan een aantal eventuele nadelen van thuis blijven wonen in je studententijd:

 • Er is minder ruimte voor gezond experimenteren; hierdoor bestaat er de kans dat je binnen je comfortzone blijft en minder breed aan je persoonlijke ontwikkeling werkt. Je wilt bijvoorbeeld je ouders niet onnodig bezorgt maken door iets te onregelmatig spontane avondjes laat te pakken, terwijl veel van de sociale activiteiten met je vereniging juist op dat soort momenten plaatsvinden. Tip: wees open over je weekindeling en je wens om beter te integreren in wat het studentenleven te bieden heeft.

 • Je moet in je doen en laten rekening houden met je ouders en de rest van het gezin. Late avondjes, lang uitslapen en een dagje bankhangen worden niet altijd gewaardeerd, wat de nodige spanning kan geven.

 • Je bent meer tijd kwijt aan reizen; dagelijks zit je in de trein of bus, wat vaak geen effectieve uren zijn voor het studeren en vermoeidheid in de hand kan werken.

 • Je bent vaker alleen als het op studeren aankomt; dit werkt geregeld niet opbouwende afleidingen in de hand, zoals veel game- en Netflixuren.

 • Onbedoelde afleiding: Je eventuele thuiswonende broertjes en zusjes kunnen vaak niet goed je studeerritme begrijpen (wat afleidend kan zijn), terwijl als je op kamers woont andere studenten in je directe omgeving ongeveer rond dezelfde tijd in de boeken duiken. Als thuiswonende ontgaat het je daardoor vaak in welke intensiteit en periode er gestudeerd moet worden.

Uiteraard kan je jouw keuze om thuis te blijven wonen of op kamers te gaan baseren op de voor- en nadelen van thuis wonen. Wees niet gevreesd, we gaan in onze volgende blog ook de voor- en nadelen van het op kamers wonen goed bekijken.

Voor nu zijn we vooral benieuwd wat jou ervaringen zijn als thuiswonende student. Wat is in jouw ervaring een voor- en/of nadeel? We horen het graag en misschien help jij wel iemand verder om deze knoop door te hakken!

Niels Bakker, Student Coach bij Wakker bij Bakker Student Coaching

 • Wix Facebook page
 • Instagram Social Icon
 • LinkedIn App Icon
SOG op onze BLOG!
Recent Posts
Follow Us
 • Facebook
 • Instagram
 • LinkedIn

KvK-nummer: 580.237.71, BTW-nummer NL002187569B42, IBAN code: NL81RABO0359313175

​© Copyright by Niels Bakker