• Sharon Damen

Wat te doen aan de prestatiedruk onder studenten?

Het is je vast niet ontgaan. De laatste tijd worden er veel artikelen gepubliceerd over de toenemende prestatiedruk onder studenten en de gevolgen hiervan. De prestatiedruk levert niet alleen onzekere gedachtes op, maar zorgt er ook nog eens voor dat studenten júíst slechter gaan presteren (1) én voor zowel fysieke als mentale problemen. Verschrikkelijk nieuws, maar helaas ook de keiharde realiteit.

Even terug naar het begin: waarom is de toenemende prestatiedruk de laatste tijd aan het licht gekomen? In april verscheen een artikel (2) in De Telegraaf waarin duidelijk werd dat een groot deel van de studenten aan Hogeschool Windesheim kampt met (ernstige) angst- en depressieklachten. Deze klachten komen voort uit de toegenomen mentale druk, mede veroorzaakt door de toenemende prestatiedruk. Na dit artikel verschenen er nog tal van andere artikelen, met titels als “Studentenartsen: Sterke groei psychische problemen studenten (3)”, “Studenten vallen bij bosjes uit met psychische problemen (4)” en “Studenten steeds vaker in de problemen door prestatiedruk (5)”.

Maar wat veroorzaakt nu precies die toenemende prestatiedruk onder studenten? Was het antwoord op deze vraag maar zo eenvoudig. Deze toenemende prestatiedruk valt te wijten aan een aantal veranderingen binnen de maatschappij en het studiesysteem.

De financiële kant van het verhaal

Na het afschaffing van de basisbeurs is er bij veel studenten een zorg bijgekomen. Omdat studeren nu eenmaal duur is, ontkomen veel studenten er niet aan dat ze een lening moeten afsluiten. Hiernaast is er een toegenomen woningtekort, waardoor de huurprijzen van studentenkamers gestegen zijn.

Toegenomen studie- en prestatiedruk

De druk die studenten wordt opgelegd is behoorlijk hoog. Allereerst wordt een student opgezadeld met een Bindend Studie Advies (BSA), wat inhoudt dat een student in het eerste jaar een X aantal studiepunten moet halen om de studie voort te zetten. Vanzelfsprekend levert dit BSA een behoorlijke druk en de daarbij horende stress op. Naast het moeten presteren en het moeten halen van een BSA, wordt een eerstejaars student aan heel veel dingen blootgesteld: een nieuwe omgeving, een nieuwe manier van studeren, nieuwe vrienden etc. Naast het moeten behalen van het BSA, wordt van studenten verwacht dat zij ook buiten hun studie actief zijn.

Social media en sociaal leven

Naast de opgelegde druk vanuit de studie en het financiële plaatje, leggen studenten zichzelf ook een behoorlijke druk op. Het gebruik van social media onder studenten is enorm. Doordat studenten continu blootgesteld worden aan de ‘perfecte’ levens van anderen, kan dit een negatieve invloed hebben op het zelfbeeld. Eerder schreven we al een blog over de effecten van social media op het zelfbeeld en het proces van sociale vergelijking.

Naast het toegenomen gebruik van social media ervaren studenten ook een druk en de behoefte om een druk sociaal leven te hebben. Vaak wordt dit sociale leven in de laatste vrije uren van de dag gepropt, waardoor de momenten van rust langzaam maar zeker vervagen en er geen tijd voor henzelf genomen wordt.

Doorbreek het taboe!

Helaas heerst er onder studenten nog een behoorlijk taboe op het vragen van hulp wanneer ze er zelf even niet meer uit komen. Want als de studiegenoten alles wél zelf kunnen, waarom zou je het zelf dan niet kunnen? Veel studenten negeren alle signalen dat het niet goed gaat en trekken daardoor niet aan de bel voor hulp. Enorm zonde, want uiteindelijk gaat dit echt ten koste van je eigen plezier in je studententijd. Dit zou de mooiste tijd van je leven moeten zijn, dus waarom zou je die piekerend doorbrengen? Het negeren van signalen en maar doorgaan met wat je aan het doen bent, kan uiteindelijk leiden tot bijvoorbeeld een burn-out. Hoe langer er gewacht wordt met het zoeken van hulp, hoe langer het herstel van dergelijke psychische klachten.

Herken jij bovenstaande situatie en ervaar jij of iemand in je omgeving ook toegenomen (prestatie)druk? Wij helpen je graag op weg om weer te genieten van jouw studententijd, zonder het continue gepieker en het gevoel dat er een enorme druk op je schouders rust. Bij ons kun je snel terecht en zullen we door middel van een coaching traject zorgen dat je alles weer op de rit krijgt en kunt genieten van de mooiste tijd van je leven!

1 Yerkes RM, Dodson JD (1908). "The relation of strength of stimulus to rapidity of habit-formation". Journal of Comparative Neurology and Psychology. 18: 459–482.

2 Veel studenten bezwijken onder prestatiedruk (De Telegraaf, 7 april).

3 Studentenartsen: ‘Sterke groei psychische problemen studenten’ (Medisch Contact, 14 augustus)

4 Studenten vallen bij bosjes uit met psychische problemen (NOS, 14 augustus).

5 Studenten vaker in problemen door prestatiedruk (RTL Nieuws, 14 augustus).

  • Wix Facebook page
  • Instagram Social Icon
  • LinkedIn App Icon
SOG op onze BLOG!
Recent Posts
Follow Us
  • Facebook
  • Instagram
  • LinkedIn

KvK-nummer: 580.237.71, BTW-nummer NL002187569B42, IBAN code: NL81RABO0359313175

​© Copyright by Niels Bakker