• Hannah Boekestijn

Samen taboe doorbreken: studeren met AD(H)D (deel 2)

Met deze special willen we de moeilijkheden waar studenten met AD(H)D) te maken krijgen bespreekbaar maken en tegelijkertijd ook de positieve kanten van AD(H)D belichten. Vandaag vertelt Floriëtte Hajonides van der Meulen (BA Toegepaste Psychologie, 25 jaar) wat ADD in haar leven betekent.

“Wat lastig was voor mij was het onbegrip van docenten. Dat ik af en toe afgeleid was, werd vaak geïnterpreteerd als onwil. Toen ik uiteindelijk de diagnose ADD kreeg, ben ik naar hen toegegaan om uit te leggen wat ADD inhoudt. Ik heb mijn VWO gehaald, maar ik besloot omwille van mijn ADD een HBO studie te volgen.

Tijdens mijn studie Toegepaste Psychologie vond ik het ingewikkeld om te plannen en te organiseren. Eigenlijk heb ik iemand nodig die samen met mij de stof in stukjes opdeelt. Terugkijkend op die tijd had ik een coach nodig.

Ik vind het leuk om creatief bezig te zijn: ik teken veel en maak graag foto’s. Daar kan ik uren geconcentreerd mee bezig zijn. Op die momenten merk ik niets van mijn omgeving op. Dat staat in contrast met het dagelijks leven waarin ik alle prikkels oppik. Daardoor raak ik sneller vermoeid dan anderen. Af en toe ga ik er even helemaal tussenuit: als ik hike dan hoef ik even niets. Ik kan erg enthousiast zijn en ik vind veel leuk, maar ik kan niet alles realiseren. De balans tussen willen en kunnen probeer ik nu te vinden. Ik ben nu op zoek naar een baan in een omgeving die bij mij als persoon past, zodat ik mij thuis en begrepen voel op mijn werk.”

Floriëtte, we willen je hartelijk bedanken voor het delen van je verhaal. We gaan graag even in op een aantal punten die je hebt genoemd.

Willen en kunnen Balans vinden en behouden is een uitdaging die veel studenten tegenkomen. Balans kan je zien als een bloem met verschillende blaadjes (zie afbeelding). Elk blaadje dat je aandacht geeft groeit. Soms kan het echter zo zijn dat er teveel spanning op een blaadje komt te staan, bijvoorbeeld je studie. Als je een stengel (je spanningsboog) onder de bloem visualiseert, zul je merken dat de bloem naar links zal gaan hellen. Aandacht geven aan een blaadje aan de andere kant van de bloem zal dit weer rechttrekken. Over het algemeen gelden hobby’s en sport (ontspanning en inspanning) als je wapens tegen het ervaren van teveel druk. Als je elke week zo indeelt dat elk blaadje aandacht krijgt, is de kans groot dat je de balans makkelijker zult behouden.

Waardegericht leven Je waarden bepalen (on)bewust alle keuzes die je in het leven maakt. Je zou de grond waar de bloem uit bloeit als je waarden kunnen zien. We zijn ons echter niet altijd bewust welke waarden wij belangrijk vinden. Wanneer je weet wat je belangrijk vindt in het leven en waar jij je aandacht aan wilt besteden, kan je op zoek naar een omgeving of omgevingen die dit aanmoedigen. Ook kan je dan opnieuw de bloem bekijken: op welke gebieden komen welke waarden terug? Zijn er misschien blaadjes waarin je waarden niet goed tot uiting komen? Bij dit laatste voelt het vaak alsof je een masker op hebt binnen die context en daardoor minder goed bij jezelf kan blijven (Hayes & Smith, 2006).

Ten slotte: tegenwoordig lijkt het soms wel alsof alles in ons leven mogelijk en haalbaar is, als we ons best maar doen. We hebben veel keuzes op studiegebied en in onze vrije tijd. Het lijkt alsof dit ons veel vrijheid geeft, maar in realiteit blijkt dat al deze keuzemogelijkheden juist verlammend werken. Merk je dat je hier last van hebt en wil je er graag iets mee doen? Je bent welkom bij ons voor 1 op 1 coaching of workshops gericht op dit thema, Meer informatie vind je op onze site.

Bron:

S.C. Hayes & S. SMith (2006). Uit je hoofd in het leven.Nieuwezijds.

  • Wix Facebook page
  • Instagram Social Icon
  • LinkedIn App Icon
Wakker bij Bakker, student coaching, BLOG: motivatie, faalangst, perfectionisme, keuzes, doelen, piekeren, planning, assertiviteit, studiekeuze, afstuderen
SOG op onze BLOG!